Presidentti Niinistö puhui Euroopan taloustilanteesta Boaon talousfoorumissa

Copyright © Tasavallan presidentin kansliaCopyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui sunnuntaina 7.4. Hainanin saarella järjestettyyn korkean tason Boao-talousfoorumiin. Kiinan presidentti Xi Jinping isännöi tapahtuman.

Presidentti Niinistö piti puheenvuoron foorumin avajaisistunnossa. Lisäksi Niinistö oli pääpuhujana keskustelussa, joka käsitteli Euroopan taloustilannetta. Presidentti painotti Euroopan olevan merkittävien haasteiden edessä eikä entinen menestys automaattisesti takaa tulevaa. Pärjääminen edellyttää uudistuksia, mutta näiden onnistumisessa tarvitaan vahvaa demokraattista prosessia ja sosiaalisen koheesion huomioimista. Tulevaisuudessa menestyvimmät yhteiskunnat ovat sekä kestäviä että muutokseen kykeneviä. Haasteet tulevat koskettamaan kaikkia maita.

Foorumin yhteydessä presidentti Niinistö tapasi Meksikon presidentin Enrique Pena Nieton. Keskusteluissa käsiteltiin Suomen ja Meksikon kahdenvälisiä suhteita ja Meksikon uudistuskehitystä. Presidentti Niinistö otti tapaamisessa esille myös vuonna 2010 Meksikossa murhatun Jyri Jaakkolan tapauksen toivoen, että siihen liittyvä oikeusprosessi saadaan asianmukaiseen päätökseen mahdollisimman pian. Niinistö kutsui Pena Nieton myös vierailulle Suomeen.

Presidentti Niinistö on puolisonsa Jenni Haukion kanssa virallisella vierailulla Kiinassa 6.-10. huhtikuuta. Vierailun ensimmäisenä päivänä presidentti Niinistö kävi kahdenväliset keskustelut Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa. Sunnuntaina 7.4. presidentti Niinistö siirtyi Pekingiin, jossa hän tapaa Kiinan pääministerin Li Keqiangin, varapresidentti Li Yuanchaon sekä Kiinan kansan poliittisen neuvoa-antavan konferenssin puheenjohtajan Yu Zhengshengin. Ohjelmassa on myös yritystapaamisia. Presidentin seurueeseen Pekingissä kuuluu eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb, ja vierailulla on mukana myös yritysvaltuuskunta.

Presidentti Niinistö palaa Suomeen 10. huhtikuuta.

7.4.2013 Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe Boao Aasia -talousfoorumissa Kiinassa

6.4.2013 Presidentti Niinistö tapasi Kiinan presidentin