Presidentti Niinistö Puolassa: Euroopan unionin keskeinen velvollisuus on pitää rajoistaan huolta

Presidentti Niinistö tarkastaa kunniakomppanian yhdessä presidentti Dudan kanssa presidentinlinnan pihalla Varsovassa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö tarkastaa kunniakomppanian yhdessä presidentti Dudan kanssa presidentinlinnan pihalla Varsovassa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio tekivät virallisen vierailun Puolaan 20.–21. marraskuuta 2023. Vierailua isännöi Puolan presidentti Andrzej Duda yhdessä puolisonsa Agata Kornhauser-Dudan kanssa.

Presidentti Niinistö kävi viralliset keskustelut presidentti Dudan kanssa Presidentinlinnassa Varsovassa maanantaina 20. marraskuuta. Esillä olivat Suomen ja Puolan kahdenvälisten suhteiden lisäksi alueelliset turvallisuuskysymykset kuten rajaturvallisuus ja hybridiuhat, tuki Ukrainalle, Lähi-idän tilanne sekä suurvaltasuhteet.

Presidenttien yhteisessä lehdistötilaisuudessa sekä myöhemmin tavatessaan suomalaismediaa presidentti Niinistö totesi Suomen ja Puolan välisten suhteiden olevan erinomaisella tasolla. Puola on Suomelle tärkeä kauppakumppani ja taloudellista yhteistyötä esimerkiksi energiasektorilla edistetään edelleen.

Tällä kertaa keskusteluissa painottui presidentin mukaan kuitenkin talouden sijaan ajankohtainen tilanne ja puolustusyhteistyö, sillä ”kaupankäyntiäkin tärkeämpää on turvallisuus ja rauha.”

Presidentti Niinistö kertoi aina tunteneensa yhtäläisyyksiä suomalaisen ja puolalaisen ajattelutavan välillä. ”Tarkoitan nyt tavallisia ihmisiä; miten me suhtaudumme maan puolustamiseen ja turvallisuuteen. Olemme aina ymmärtäneet, että yksilöille ja perheille on tärkeintä, että he voivat jatkaa elämäänsä rauhassa.” Presidentti mainitsikin Suomen ja Puolan molempien kehittäneen aktiivisesti puolustustaan toisen maailmansodan jälkeen.

Rajaturvallisuus koko Euroopan unionin kysymys

Rajaturvallisuutta koskien presidentti Niinistö sanoi pitävänsä tärkeänä kuulla Puolan kokemuksista ja jatkaa keskustelua asiasta myös EU:ssa. Unionin keskeinen velvollisuus on hänen mukaansa pitää rajoista huolta. ”Se, miten EU:n rajoja pidetään yllä, ei ole vain Puolan, Latvian, Liettuan tai Suomen kysymys. Se on koko Euroopan unionin kysymys.”

Presidentti otti jälleen esille myös tasapainon ihmisoikeuksien ja kansallisen turvallisuuden välillä. Hän totesi, ettei kansainvälisiä sopimuksia kuten Geneven sopimusta ole laadittu vastaamaan nykypäivän olosuhteisiin. Esimerkiksi turvapaikanhakijoita ei kyetä tehokkaasti palauttamaan, vaikka he eivät täyttäisi suojelun kriteerejä. ”Tämä merkitsee, että ihmisoikeudet ja kansallinen turvallisuus eivät enää ole tasapainossa. Ja selittää myös sen, että meidän on turvauduttava erilaisiin keinoihin suojellaksemme itseämme.”

Presidentit keskustelivat myös Lähi-idän tilanteesta ja suurvaltasuhteista. Presidentti Niinistö mainitsi, että tässä yhteydessä maailmalla on nähty myös pieniä valonpilkahduksia kuten Yhdysvaltain ja Kiinan presidenttien tapaaminen sekä neuvottelut panttivankien vapauttamisesta ja tulitauosta Gazassa. Ukrainan tuen presidentti sanoi jatkuvan vahvana.

Presidentti Niinistön ohjelmassa oli maanantaina lisäksi seppeleenlasku tuntemattoman sotilaan hautamuistomerkille sekä tapaamiset Sejmin puhemies Szymon Hołownian ja senaatin puhemies Małgorzata Kidawa-Błońskan kanssa. Päivä päättyi Puolan presidenttiparin isännöimään illalliseen.

Vierailun toisena päivänä presidentti Niinistön ohjelmassa oli keskustelutilaisuus Varsovan yliopiston opiskelijoiden kanssa Euroopan ja sen lähialueiden turvallisuudesta.

Presidenttiparin yhteisen ohjelman lisäksi Jenni Haukio tutustui vierailun aikana muun muassa Puolan taide- ja kulttuurihistoriaan Kuninkaanlinnassa ja Royal Łazienki museossa yhdessä Agata Kornhauser-Dudan kanssa.

Edellisen kerran presidentti Niinistö vieraili Puolassa tammikuussa 2020, jolloin hän osallistui Auschwitzin vapautuksen 75. vuosipäivän kunniaksi järjestettyyn muistotilaisuuteen. Puolan presidentti Duda vieraili Suomessa viimeksi vuonna 2017.