Presidentti Niinistö Putinin tapaamisen jälkeen: Aselepo vaatii luottamusta ja toimia myös Venäjältä

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat työvierailulla Sotshissa, Venäjällä perjantaina 15.8.2014. Keskusteluiden pääaiheena oli Ukrainan kriisi. Keskusteluiden jälkeen presidentit antoivat lausunnot medialle.

Presidentti Niinistö kertoi painottaneensa keskusteluissa aselevon aikaansaamista ja keskinäisen luottamuksen merkitystä. ”Jotta aseet saadaan vaikenemaan, on välttämätöntä olla luottamusta ja toimia myös Venäjältä. On varmistettava, ettei rajan yli kulje aseellista voimaa.”

Presidentti korosti myös humanitäärisen avun perillepääsyn tärkeyttä ja piti lupaavana, että asiasta on löytynyt yhteisymmärrystä Venäjän, Ukrainan ja Kansainvälisen Punaisen Ristin kesken. ”Toivottavasti tämä on osoitus keskinäisen luottamuksen löytämisen mahdollisuudesta, sillä sitä tarvitaan seuraavaan askeleeseen, jonka tulisi olla aselepo.”

Suomen mahdollista roolia Ukrainan kriisin selvittämisessä presidentti arvioi näin: ”Suomi on ollut ja on edelleenkin valmis jatkamaan tarjoustaan hyvien palvelujen antamisessa, jos niistä on jotain hyötyä asioiden eteenpäin viemisessä.”

Keskustelun sävyä presidentti Putinin kanssa Niinistö kuvasi avoimeksi.

Sotshista presidentti Niinistön matka jatkui Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan, jossa hän tapaa Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon lauantaina.