Presidentti Niinistö Puumalassa ja Imatralla: ”Pienen kansan voima on siinä että välitämme”

Puumalan torille oli presidenttiä kuulemaan ja tapaamaan saapunut satoja puumalalaisia ja kesäasukkaita. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia

Puumalan torille oli presidenttiä kuulemaan ja tapaamaan saapunut satoja puumalalaisia ja kesäasukkaita. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti vieraili 28.-29.6. Puumalassa ja Imatralla. Vierailu alkoi tiistaina 28. kesäkuuta 400-vuotisjuhlavuottaan viettävässä Puumalassa. Presidentti tutustui kuntaan niin talouden, vapaa-ajan asukkaiden kuin luonnon näkökulmasta.

Tihkusateisen päivän aluksi presidentti tapasi kunnan ja seurakunnan johtoa ja paikallisia yrittäjiä Sahanlahdessa. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Erkki Luukkonen kertoi pienyritysvaltaisessa Puumalassa olevan jopa 200 yritystä. Kunnanjohtaja Matias Hildén kertoi puheenvuorossaan mm. vapaa-ajan asukkaiden suuresta merkityksestä Puumalan taloudelle.

Sahanlahden satamassa presidentti nousi M/S Roope Saimaa-huoltoalukseen, jolla Pidä saaristo siistinä Ry:n aluepäällikkö Eeva Taimisto esitteli veneilijöiden ja vesilläliikkujien ympäristöjärjestön toimintaa. Yhdistyksen tavoite on edistää Suomen vesialueiden puhtautta, viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Roope Saimaa miehistöineen osallistuu työhön hoitamalla Järvi-Suomen retkisatamia.

Aluksella WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder kertoi WWF:n suojelijalle eli presidentti Niinistölle saimaannorpan tilanteesta. Suojelutoimenpiteiden ansiosta kanta on noussut 320 yksilöön ja uhanalaisuusluokitusta on voitu hieman lieventää äärimmäisen uhanalaisesta erittäin uhanalaiseen. Kanta on edelleen erittäin pieni ja perättäiset huonot talvet voivat kääntää sen nopeasti laskuun. Presidentti ja pääsihteeri Rohweder puhuivat myös suursuosion saavuttaneesta norppakamerasta, jonka kautta suomalaiset saivat keväällä seurata Pullervon pötköttelyä.

Torilla pidettyyn yleisötapahtumaan presidentti saapui jalan Puumalansalmen sillan kautta. Sateisesta säästä huolimatta presidenttiä kuulemaan ja tapaamaan oli saapunut satoja puumalalaisia ja kesäasukkaita. ”Täällä kun katsoo maisemia, niin onhan tämä kappale kauneinta Suomea. Kun me muistamme, että Suomi on kappale kauneinta Eurooppaa ja Eurooppa kappale kauneinta maailmaa, niin tämä on aika lähellä maailman kauneimpia paikkoja”, presidentti sanoi.

Brexit vakava viesti

Ajankohtaisista aiheista presidentti kommentoi lehdistölle mm. Iso-Britannian viime viikkoista EU-kansanäänestystä. Kansanäänestyksen tulos on hyvin vakava viesti, presidentti sanoi. ”EU ei  ollutkaan sellainen ikuinen kaikille jäsenille, johon ajatukseen jo totuttiin. Nyt täytyy tottua tähän ajatukseen. Luen kansanäänestystä myös tietyllä tavalla protestina ehkä sellaisen yleisen tyytymättömyydenkin merkkinä.”

Presidentti muistutti, että Iso-Britannia säilyy Naton jäsenenä ja ettei se ole EU:n jäsenenä osoittanut erityistä kiinnostusta eurooppalaiseen puolustuspolitiikkaan: ”On vaikea nähdä, että se [brexit] muuttaisi mitenkään olennaisesti meidän turvallisuustilannetta. Mutta täytyy tietysti katsoa, miten EU asemoituu tämän jälkeen.”

Brexitin taloudelliset vaikutukset nähdään myöhemmin, mutta ensireaktiot pörssissä ja valuuttakursseissa ovat olleet ”ehkä vähän ylimittaisiakin. Toivottavasti asia on näin ja tästä aika pian löydettäisiin kuitenkin normaaliin menoon takaisin”, presidentti Niinistö sanoi.

Saimaannorppa ei tasavallan presidentin vierailua ehtinyt ainakaan Puumalassa vielä seuraamaan. Presidentti Niinistö totesi, että norpan ympärillä välillä kiivaanakin käyty suojelukeskustelu on hieman rauhoittunut. ”Uskon sitä sanomaa, jonka kuulin, että tänne molemmat mahtuvat, sekä ihmiset että norpat.”

”Se on tärkeä ominaisuus se eheys”

Keskiviikkona 29. kesäkuuta presidentti Niinistö tapasi Imatralla kaupunkilaisia kävelykatu Koskenpartaalla ja tutustui Ukonniemen matkailualueeseen ja urheilukeskittymään.

Presidentti Niinistö käsitteli puheessaan kaupunkilaisille mm. nuorten huomioimista ja kannustamista. ”Me jokainen olemme paljon vartijoita siinä suhteessa. Meillä jokaisella on läheisiä, naapureita, päivittäisiä tapaamisia jopa tuntemattomien kanssa”, presidentti sanoi.

”Pienetkin hyväksymiset tai torjunnat voivat saada aikaan ikimuistoisia muistoja tai jopa käyttäytymisen muutoksia siellä nuoressa mielessä. Tällaisen pienen kansan voima on siinä, että ymmärrämme toinen toisiamme, että me osoitamme, että me välitämme toinen toisistamme, että me kuulumme yhteen. Se on tärkeä ominaisuus se eheys”

Presidentti Niinistö kommentoi Imatralla lehdistölle Turkin Istanbulissa tehtyjä terrori-iskuja, joista hän esitti surunvalittelut aamulla. Terrorismin torjunnassa pitää löytää enemmän ja enemmän yhteistyötä, presidentti Niinistö sanoi. ”Porukalla lähteä torjumaan sitä. Se ehkä nostaisi myös sellaista ajattelua, että yhdessä voidaan tehdä tärkeitä asioita isojen maitten kesken.”

Kuvia

 Matkan aluksi presidentti tapasi Puumalan kunnan ja yrityselämän edustajia. Vasemmalta kirkkovaltuuston puheenjohtaja Marketta Auvinen, Puumalan kesäasukas Esko Seppänen, yrittäjä Timo Hagman (Puumalan lohi), yrittäjä Pasi Partanen (Sky-Bar Ravintolat), yrittäjä Ahti Arilahti (Arilahti Ky) ja kunnanjohtaja Matias Hildén. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia  M/S Roope Saimaa-huoltoaluksella WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder kertoi presidentti Niinistölle saimaannorpan tilanteesta. Presidentti Niinistö on WWF:n suojelija. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia  Yhteiskuva M/S Roope Saimaa-huoltoaluksella. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia
 Pidä Saaristo Siistinä ry:n aluepäällikkö Eeva Taimisto esitteli veneilijöiden ja vesilläliikkujien ympäristöjärjestön toimintaa. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia  Puumalansalmen sillalla tuli vastaan poika, joka kiitti presidenttiä kirjeestä. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia  Presidentti puhui Puumalan torilla. 'Tämä on aika lähellä maailman kauneimpia paikkoja'. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia
 Torilla pidettyyn yleisötapahtumaan oli sateisesta säästä huolimatta presidenttiä kuulemaan ja tapaamaan saapunut satoja puumalalaisia ja kesäasukkaita. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia  Imatralla presidentti Niinistö tapasi kaupunkilaisia kävelykatu Koskenpartaalla 29. kesäkuuta. Presidentti käsitteli puheessaan kaupunkilaisille mm. nuorten huomioimista ja kannustamista. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia  Imatralla presidentti Niinistö tapasi kaupunkilaisia kävelykatu Koskenpartaalla 29. kesäkuuta. Presidentti käsitteli puheessaan kaupunkilaisille mm. nuorten huomioimista ja kannustamista. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia
 IPV Reds harjoittelee Ukonniemen stadionilla. Presidentti tutustui Ukonniemen matkailualueeseen ja urheilukeskittymään. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia  Presidentti keskustelee Kymenlaakson Hiihto ry:n Hopeasomparyhmän kanssa ukonniemen urheilukeskuksessa. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia