Presidentti Niinistö Rovaniemellä: Ilmastoa ja luonnon monimuotoisuutta koskevat tavoitteemme on muutettava toimiksi

Kuvat: Riikka Hietajärvi/Tasavallan presidentin kanslia

Kuvat: Riikka Hietajärvi/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Kanadan kenraalikuvernööri Mary Simon vierailivat Rovaniemellä torstaina 9. helmikuuta osana kenraalikuvernöörin valtiovierailua Suomeen.

Päivä alkoi tiedekeskus Arktikumista, missä presidentti ja kenraalikuvernööri osallistuivat ilmastonmuutoksen vaikutuksia arktisella alueella käsittelevään keskustelutilaisuuteen.

Puheenvuorossaan presidentti Niinistö kiitti Kanadaa Montrealin luontokokouksen järjestämisestä. ”Ilmastonmuutos haastaa arktisen alueen luonnon rikkaan monimuotoisuuden ennakoimattomalla tavalla.” Presidentin mukaan Suomi ja Kanada voisivat yhä tiivistää yhteistyötään hiilen sitomisen, talteenoton ja varastoinnin saralla.

Lisäksi hän kertoi pitävänsä hyvänä sitä, että kansainväliset tavoitteet velvoittavat suojelemaan arktisia ekosysteemejä entistä tiukemmin.  ”Jos menetämme Arktiksen, menetämme koko maapallon. Ilmastoa ja luonnon monimuotoisuutta koskevat tavoitteemme ovat oikeutetusti kunnianhimoisia. Meillä ei ole aikaa hukattavana. Tavoitteet on muutettava toimiksi – ei huomenna, ei ensi vuonna, ei seuraavan vaalikauden jälkeen. Toimeen on ryhdyttävä nyt.”

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on kiihdyttänyt vihreää siirtymää arktisella alueella. Oikein toteutettuna Arktiksesta voisi tulla alue, jossa kokeillaan uusia, hyvinvointia tuovia teknologioita ja ratkaisuja. Presidentti painotti, että vaikutukset luontoon, luonnonvaroihin ja alkuperäiskansoihin on otettava tarkasti huomioon.

Päivän ohjelmassa oli myös vierailu Ylikylän peruskoululla, missä presidentti ja kenraalikuvernööri tapasivat koululaisia ja opettajia sekä tutustuivat saamen kielen opetukseen. Vierailu päättyi Ilmavoimien ajankohtaiskatsaukseen Lapin lennostossa, jossa esillä oli tiivistyvä kansainvälinen yhteistyö ja pohjoisen merkitys.

Tallenne

Keskustelutilaisuus tiedekeskus Arktikumissa 9.2. klo 11: "Impact of Climate Change in the Arctic"