Presidentti Niinistö SAK:n edustajakokouksessa: Edestä ja omalla esimerkillä johdetaan

Kuva: Patrik Lindström / SAK

Kuva: Patrik Lindström / SAK

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui SAK:n 19. edustajakokouksen avajaistilaisuuteen Tampere-talossa 6. kesäkuuta 2016. Tervehdyksessään presidentti onnitteli tuoreesta kilpailukykysopimuksesta ja muistutti Suomen eläneen yli varojensa viimeiset kahdeksan vuotta. Hän sanoi kilpailukykysopimuksen merkitsevän tuohon epäyhtälöön selkeää käännettä:

”Tuleeko tästä käänteestä myös itseään suurempia seurauksia? Sellaisia että luottamus lisääntyy, jolloin hyödyt tulevat tuntuvasti ylittämään sen, jonka tänä päivänä prosenteissa ja euroissa kuulemme. Että syntyisi taas sitä ennalta-arvattavuutta, että syntyisi luottamusta, joka johtaisi esimerkiksi investointien kasvuun ja sitä kautta turvaisi työpaikkoja”, presidentti pohti. 

Puhuessaan tulevaisuuden työn haasteista presidentti Niinistö korosti asenteita ja työnantajan vastuuta siinä, että he päästävät työntekijöidensä luovuuden valloilleen. ”Minun elämänkokemukseni mukaan jokaisessa toimessa, työssä tai yksittäisessä tehtävässä voi soveltaa luovuutta. Työn suorittaja usein tuntee parhaiten, miten juuri hänen tehtävänsä olisi kaikkein joustavimmin tehtävissä. Se merkitsee myöskin tuottavuuden lisääntymistä. Minun sanomani työnantajille on ollut se, että kannattaa miettiä, eikö viisas työnantaja anna tilaa ja vapautta.”

Vastuun kantaminen tuo hyvää oloa

Presidentti Niinistö otti kantaa myös vastuusta ja velvollisuuksista käytävään keskusteluun. Presidentti muistutti velvollisuuksien kuuluvan ihmiselämään, eikä niitä olisi syytä nähdä kielteisinä asioina. Vastuun kantaminen ja velvollisuuksien täyttäminen tuo tekijälleen myös hyvää oloa, kunhan velvollisuuksia annetaan kohtuullisesti. Kohtuudesta suomalaisessa yhteiskunnassa presidentti puhui enemmänkin: 

”Kilpailukykysopimus saattaa monen mielestä tuntua katkeralta kalkilta. Silloin on tärkeää, että se kalkki on sama kaikille täällä Suomessa. Suomi ei ole Suomi, jos jotkut asettautuvat yläpuolelle. Yhä voimassa on se, että edestä ja omalla esimerkillä johdetaan. Minä toivon, että tämä kaikkialla myöskin muistetaan”, presidentti Niinistö evästi.

Lopuksi presidentti onnitteli SAK:n johdosta siirtyvää Lauri Lylyä: ”Puheenjohtaja Lyly – Lauri, olet jättämässä tehtäväsi ja onnittelen siitä, että jätät sen vahvalla peukalonjäljellä suomalaiseen yhteiskuntaan.”

Presidentti Niinistöä olivat Tampere-talolla vastassa SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (kesk.) ja JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta. Kuva: Patrik Lindström / SAK

Presidentti Niinistöä olivat Tampere-talolla vastassa SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (kesk.) ja JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta. Kuva: Patrik Lindström / SAK