Presidentti Niinistö: Suomen ja Slovakian suhteet erinomaisella tasolla

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

”Suomen ja Slovakian suhteet ovat erinomaisella tasolla”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi Slovakian presidentti Andrej Kiskan vierailun lehdistötilaisuudessa Presidentinlinnassa 21. lokakuuta. Presidentti Kiska tekee virallisen vierailun Suomeen 20.-22. lokakuuta ja tutustuu mm. suomalaiseen koulutus-, tutkimus- ja innovaatiotoimintaan.

Suomen opetusjärjestelmä sekä start up –yritykset kiinnostavat Slovakiassa. Torstaina presidentti Kiska avaa Espoossa Slovakian ensimmäisen ulkomailla sijaitsevan innovaatiotoimiston.

Molemmat presidentit olivat yhtä mieltä siitä, että Suomella ja Slovakialla on keskenään paljon yhteistä – muutakin kuin intohimoinen suhde jääkiekkoon. ”Olemme liki samankokoisia maita, Euroopan unionin jäseniä. Toimimme paljon keskenämme kaupan piirissä”, presidentti Niinistö sanoi. Kauppasuhteissa cleantech avaa uusia mahdollisuuksia. 

Muuttoliike Euroopan unionille suuri haaste

Presidentit keskustelivat maailmanpolitiikan tilanteesta, joka presidentti Niinistön mukaan heijastuu Eurooppaan päin voimakkaana muuttoliikkeenä. ”Olemme varmasti samaa mieltä siitä, että parasta tietenkin olisi jos pakolaisia voitaisiin auttaa mahdollisimmman lähellä heidän kotipaikkaansa. Tähän tulokseen Euroopan unioni näyttääkin pyrkivän. Toivottavasti siinä onnistutaan”, presidentti Niinistö sanoi.

”Meillä on EU:ssa suuri haaste, sillä jo nyt on pakolaisia saapunut arvioista riippuen ainakin yli puoli miljoonaa ja heidän asiansa pitäisi Euroopassa kyetä käsittelemään”, presidentti sanoi. ”Tämä on näkynyt myöskin Suomessa. Suomi on ehkä suhteellisesti ottaen kolmanneksi eniten pakolaisia vastaanottava maa tällä hetkellä.”

Keskusteluissa oli esillä myös globaali valtapolitiikka, jossa Syyrian tilanne on presidentti Niinistön mukaan aivan keskeisessä asemassa. ”Toivottavasti siellä löytyy nyt tie parempaan, joka sitten toivon mukaan heijastuisi Ukrainan tilanteeseen ja täällä Pohjolan perukoillakin rauhoittaisi tunnelmia.”

Presidentti Kiska tapaa vierailullaan myös eduskunnan puhemies Maria Lohelan sekä pääministeri Juha Sipilän. Ohjelmassa ovat myös vierailut mm. Tekesissä, Aalto-yliopistossa sekä VTT:ssä. Presidentti Kiska vierailee myös Taivallahden peruskoulussa Helsingissä.

Kuvia

Suomen, Slovakian ja Euroopan unionin liput liehuvat Kauppatorin laidassa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio toivottivat Slovakian presidentin Andrej Kiskan tervetulleeksi viralliselle vierailulle Suomeen. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Presidentit ja delegaatiot kuuntelevat kansallislaulut Presidentinlinnan pihalla. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
Presidentit tarkastavat kunniakomppanian. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Presidentti Niinistö tervehtii Slovakian vierailudelegaatiota. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Rouva Jenni Haukio, presidentti Andrej Kiska ja presidentti Sauli Niinistö virallisessa kuvassa Presidentinlinnan Keltaisessa salissa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
Presidentit keskustelivat mm. maailmanpolitiikan tilanteesta, joka presidentti Niinistön mukaan heijastuu Eurooppaan päin voimakkaana muuttoliikkeenä. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia 'Suomen ja Slovakian suhteet ovat erinomaisella tasolla', presidentti Niinistö sanoi yhteisessä lehdistötilaisuudessa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Presidentit olivat yhtä mieltä siitä, että Suomella ja Slovakialla on keskenään paljon yhteistä - muutakin kuin intohimoinen suhde jääkiekkoon. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
Presidentti Kiska tutustuu vierailullaan mm. suomalaiseen tutkimus- ja innovaatiotoimintaan. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Presidentit kävelivät Presidentinlinnasta Helsingin kaupungin tarjoamalle lounaalle. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Helsingin kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Harry Bogomoloff ja kaupunginjohtaja Jussi Pajunen vastaanottivat vieraat kaupungintalolle. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
Kaupungin tarjoamalla lounaalla. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Video: Presidenttien yhteinen lehdistötilaisuus 21.10.2015