Presidentti Niinistö Suomenlahti-vuoden avajaisissa: Vastuuta ei voi siirtää tuleville sukupolville

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Ympäristöministeri Ville Niinistö tervehtii Suomenlahti-vuoden suojelijaa, presidentti Sauli Niinistö.  Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui Suomenlahti-teemavuoden avajaisiin Helsingin kaupungintalolla tiistaina 21. tammikuuta. Hän toimii teemavuoden suojelijana yhdessä Viron ja Venäjän presidenttien kanssa.

Suomenlahden tila on aiheuttanut huolta jo vuosikymmenien ajan. ”Vaikka suojelutyössä on saavutettu tuloksia ja erityisesti typpi- ja fosforipäästöt ovat vähentyneet merkittävästi, on tilanne kuitenkin vielä kaukana tyydyttävästä”, presidentti Niinistö sanoi puheenvuorossaan. ”Meidän on tehtävä enemmän, ja myös tiedettävä enemmän. ”

Teemavuoden aikana Suomen, Venäjän ja Viron tiedeyhteisöt tutkivat yhteistyössä Suomenlahden tilaa, ja tavoitteena on tuottaa entistä perusteellisempaa ja ajantasaista tietoa päätöksentekijöille. Tutkimustiedon avulla voidaan päättää toimenpiteistä, joilla voidaan parantaa ympäristön tilaa ja saavuttaa myös taloudellista hyötyä.

Ravinnekuormituksen ja luonnonvarojen liikakäytön ohella myös lisääntynyt meriliikenne ja energiakuljetukset muodostavat merkittävän riskin Suomenlahdella. Turvallisuuteen ja öljyntorjuntavalmiuteen on kiinnitettävä yhä enemmän huomiota, presidentti Niinistö muistutti.

Suomenlahti-teemavuosi on Suomen, Viron ja Venäjän yhteinen ohjelma, jonka tavoitteena on Suomenlahden tilan nopea parantaminen. Teemavuosi koostuu mm. tutkimusyhteistyötä, yhteisestä ympäristökasvatusohjelmasta ja yleisötapahtumista.

”Suomenlahti-vuosi ei ole vain viranomaisten ja poliitikkojen toimintaa, vaan kaikissa maissa mukaan ovat lähteneet monet toimijat – kunnat, yritykset, kansalaisjärjestöt ja koulut. Teemavuosi on mahdollisuus kolmelle maallemme toimia yhdessä ja saavuttaa tavoitteita, joista on hyötyä meille kaikille”, presidentti Niinistö sanoi.

”Tämä on tehtävä, jota ei voi lykätä eikä siirtää tuleville sukupolville. Se on meidän vastuullamme.”