Presidentti Niinistö: Suomi tuomitsee jyrkästi Venäjän toimenpiteet ja sodankäynnin

Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin pitivät yhteisen mediatapaamisen Presidentinlinnassa 24. helmikuuta 2022. Presidentin ja pääministerin osuuden jälkeen mediatilaisuutta jatkoivat ulkoministeri Pekka Haavisto ja puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Alkupuheenvuorossaan presidentti totesi, että Suomi vaatii sotaisten toimien pikaista lopettamista:

”Ennakkovaroituksista huolimatta tämä aamu on ollut meille kaikille järkytys ja meidän syvät tuntemuksemme ovat Ukrainan ihmisten luona. Kiovassa, Harkovassa, Mariupolissa ja muualla viattomat ihmiset joutuvat nyt kokemaan sodan kauhuja. Venäjä on massiivisesti laajentanut sotatoimia Ukrainassa ja nyt naamiot on riisuttu. Vain sodan kylmät kasvot näkyvät. Suomi tuomitsee jyrkästi Venäjän toimenpiteet ja sodankäynnin ja vaatii sotaisten toimien pikaista lopettamista.

Tässä ei dialogi toiminut, vaikka neuvotteluja käytiin monella tasolla pitkään ja sinnikkäästi. Ei toiminut YK:n turvallisuusneuvostonkaan kanta viime viikolla, jossa Venäjä jäi yksinään. Nyt on sitten toinen tie. YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu varmasti vielä tänään ja koko kansainvälinen yhteisö on tuominnut Venäjän toimenpiteet. Yhdysvallat ja Euroopan unioni keskustelevat tänään lisää sanktioista, elikkä toisen tien vastauksesta.

Me täällä Suomessa pidämme tiivistä yhteyttä kaikkiin kumppaneihimme. Olen itse viimeksi nyt aamulla puhunut Ruotsin pääministerin kanssa. On hyvin ymmärrettävää, että moni suomalainenkin tuntee nyt pelkoa. Haluan kuitenkin korostaa, että uhka ei nyt kohdistu Suomeen. Mutta kyllä se tietysti vaikuttaa ja on jo vaikuttanut. Me olemme kaiken aikaa huolellisesti varautuneet erilaisiin skenaarioihin, ei tosin tehty siitä numeroa, mutta haluan tämän lyhyen puheenvuoroni lopuksi vakuuttaa, että me olemme tilanteen tasalla ja myöskin pysymme. ”

Tasavallan presidentin ja pääministerin mediatapaaminen 24.2.2022 (alkaa kohdasta 30:18)