Presidentti Niinistö puhui suurlähettiläille eduskunnan Pikkuparlamentissa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
Satavuotias Suomi on monilla yhteiskunnan ja elämän alueilla kansainvälisesti vertailtuna vahva – meillä on paljon varjeltavaa. ”Tärkein varjeltava on ihmisen turvallisuus ja turvan tunne. Se on järkkynyt”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi suurlähettiläskokouksessa 22. elokuuta.
”Poliisi, pelastushenkilöstö ja kanssaihmiset tekivät Turussa kaiken, minkä tehdä voi. Muutenkin on tehtävä kaikki minkä tehdä voi. Uskon, että eduskunnan riittävä enemmistö on valmis täydentämään viranomaisten puutteellisia toimivaltuuksia ja myös tarkoin selvittämään, ovatko resurssit turvan takaamiseen riittävät.”
Presidentti Niinistö totesi, että maahanmuuttokeskustelussa mielipiteet ovat jyrkästi eroavia. ”Ehdotetaan rajojen sulkemista tai toisaalta vastustetaan pakkopalautuksia. Monet taas eivät näe asiaa näin yksiselitteisenä. Ne monet ovat tässä oikeassa.”
”On siis syytä tehdä selväksi: Suomi ei voi sulkea rajojaan sulkeutumatta itse”, presidentti sanoi ja painotti, että Suomi noudattaa kansainvälisiä sopimuksia ja oikeusjärjestystään. ”Oikeuslaitoksemme on maailman eturiviä, myös turvapaikka-asioissa. Sen ratkaisujen yleinen ylenkatsominen tai suoranainen vastustaminen horjuttaa koko yhteiskuntajärjestystämme.”
”Maahantulo ei ole päättymässä. Edessämme on vaikea keskustelu: Miten ylläpitää humaania yhteisöämme samalla vaarantamatta sitä? Tämä keskustelu on syytä käydä perinpohjaisesti.”
Maailma tulenarassa tilanteessa
Suomen kansainvälinen asema on kokoonsa nähden vahva ja turvallisuusasema vakaa, presidentti Niinistö sanoi suurlähettiläille. Maailma on kuitenkin äärimmäisen tulenarassa tilanteessa, eikä tulevaisuudessa ole rauhaisaa lepoa.
Ukrainan ja Syyrian konfliktit ovat juuttuneet paikoilleen, EU:n ja Turkin suhteet ovat ajautuneet yhä kasvaviin ongelmiin. ”Turkki on EU:lle ja Suomelle tärkeä kumppani ja Suomi on aina tukenut Turkin eurooppalaista tietä. Tämän valossa Turkin viime aikojen kehitys ja toiminta etenkin vapaan median ja ihmisoikeuspuolustajien toiminnan suitsimiseksi herättää suurta huolta”, presidentti sanoi.
Euroopan unionin tilanteessa presidentti Niinistö näki myönteistä: talous ja kansalaisten luottamus unionia kohtaan kasvaa. ”Siitä on aikaa kun EU on viimeksi ollut itse itseään vahvistavan positiivisen kierteen äärellä. Tätä mahdollisuutta ei tule hukata.” Presidentti korosti EU:n turvallisuuspoliittisen roolin vahvistumista – liike on päämäärää tärkeämpi. ”Jokainen otettu askel vahvistaa EU:n kykyä huolehtia kansalaistensa turvallisuudesta. Tämä puolestaan lisää kansalaisten luottamusta yhteiseen Eurooppaamme.
Myös EU:n ja Venäjän dialogin aktivoituminen on tervetullutta. ”Oma kokemukseni keskusteluistani presidentti Putinin kanssa Savonlinnassa oli, että vaikka Venäjä on monissa asioissa edelleen järkähtämätön, hakee se nyt muualla myös rakentavampaa otetta.”
Presidentti totesi myös, että Suomi on aktiivisesti ja aloitteellisesti tukenut Pohjois-Euroopan vakautta. ”Viimekesäinen Itämeren lentoturvallisuutta kosketteleva aloite on tästä esimerkki.”
Suurvaltasuhteet ovat vaikeuksissa, mutta presidentin mukaan on myönteistä, että YK:n turvallisuusneuvostossa löytyi yhteinen näkemys Pohjois-Korean ohjuskokeitten tuomitsemisesta ja pakotteiden tiukentamisesta. ”Pohjois-Korean kanssa tulisi päätyä vuoropuheluun, niin että vaarallisesti etenevä aseohjelma jäädytettäisiin varsinaisten neuvottelujen avaamiseksi.”
Arktinen on ihmiskunnan yhteinen asia
Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajuus tarjoaa presidentti Niinistön mukaan mahdollisuuden nostaa esiin ilmastonmuutoksen: arktinen alue lämpenee muuta maailmaa nopeammin. ”Arktisen alueen loppu olisi globaalia loppua”, presidentti sanoi. ”[A]rktinen ei ole vain alueen maiden välinen asia, vaan koko ihmiskunnan yhteinen.”
Puheensa lopuksi presidentti kertoi ajatelleensa edellisissä suurlähettiläskokouksissa, että kaikki on maailmanmenossa nähty. ”Tänä vuonna en enää ajattele samoin – mikään ei enää tule minua hämmästyttämään. Paitsi sitten se, joka sittenkin tulee.”
”Saman edessä olette olleet ja olette vastakin. Mutta meillä pienillä, meillä on se vahvuus, ettei ole tarve olla suuri.”
22.8.2017 Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe suurlähettiläskokouksessa
Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
Ulkoministeri Timo Soini ja presidentti Sauli Niinistö suurlähettiläskokouksessa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia