Presidentti Niinistö Arraiolos-kokouksessa: Meidän on löydettävä yhteisiä nimittäjiä

Presidentit antoivat lehdistölausunnot keskustelujen päätteeksi keskiviikkona 15. syyskuuta 2021. Kuva: Jouni Mölsä/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentit antoivat lehdistölausunnot keskustelujen päätteeksi keskiviikkona 15. syyskuuta 2021. Kuva: Jouni Mölsä/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui Euroopan presidenttien Arraiolos-ryhmän kokoukseen 15. syyskuuta 2021 Roomassa. Quirinalen palatsissa pidetyt keskustelut keskittyivät tänä vuonna Euroopan globaaliin vaikutusvaltaan ja monenkeskisen järjestelmän tilaan.

Puheenvuorossaan presidentti Niinistö käsitteli EU:n globaalia toimijuutta. Presidentin mukaan Euroopan riskinä on ajautua kiihtyvässä suurvaltakilpailussa subjektista objektiksi. Strateginen kompassi, jota EU parhaillaan valmistelee määrittämään sen turvallisuus- ja puolustusyhteistyön suuntaviivoja, on hyvä työkalu, mutta ”pitää olla myös kartalla”.

Presidentti totesi, että kaikki tietävät paradoksin, missä yhteisten globaalien ratkaisujen löytäminen tulee vaikeammaksi silloin, kun yhteiset ongelmat ja haasteet ovat yhä kiireellisempiä. Tämän paradoksin ylittämiseksi tarvitaan yhteisiä nimittäjiä. Presidentin mukaan Suomen aikomuksena onkin käyttää Etyj-kokouksen 50. vuosipäivä suurempaan eli vuoden 1975 Helsingin hengen elvyttämiseen maailmanlaajuisesti. ”Alkuperäinen Helsingin konferenssi erottui juuri tästä hengestä: halukkuus käydä vuoropuhelua vastustajien ja kilpailijoiden välillä, rakentaa luottamusta ja etsiä yhteisiä nimittäjiä, jopa pieniä aluksi.”

Kokousta isännöi Italian presidentti Sergio Mattarella ja siihen osallistui yhteensä 14 EU-maan presidenttiä. Keskustelujen lisäksi ohjelmassa oli kahdenvälisiä tapaamisia päämiesten kesken.

Arraiolos-ryhmä on kokoontunut epävirallisiin presidenttitason keskusteluihin vuodesta 2003 lähtien. Kokouksia on järjestetty myös Suomessa vuosina 2005 ja 2012.