Presidentti Niinistö tapaa presidentti Putinin Sotshissa: Avoin keskusteluyhteys tärkeää

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Suomen tasavallan presidenttinä minulla on velvollisuus tehdä kaikki mikä on mahdollista, presidentti Niiinistö sanoi tiedotustilaisuudessa Mäntyniemessä 14. elokuuta 2014. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö matkustaa Venäjälle tapaamaan presidentti Vladimir Putinia perjantaina 15. elokuuta 2014. Presidentit tapaavat Sotshissa. Työvierailu keskittyy Ukrainan kriisiin.

”Tässä tilanteessa moni on kysynyt täällä Suomessa ja myös ulkomailta, että voisiko Suomi tehdä jotakin. Minulle kysymys näyttäytyy niin, että Suomen tasavallan presidenttinä minulla on velvollisuus tehdä kaikki mikä on mahdollista”, presidentti Niinistö kertoi tiedotustilaisuudessa torstaina 14. elokuuta.

”En kuvittele olevani suuri rauhanvälittäjä. Kyllä toimijoita Ukrainan kriisissä on ollut runsain mitoin, valitettavan huonoin tuloksin. Mutta se mitä minä pidän äärimmäisen tärkeänä, on avoimen keskusteluyhteyden luominen. Ei maailmassa ole yhtään rauhaa tehty puhelimen välityksellä, eikä tätäkään tilannetta pelkästään niin ratkaista. Toivon, että avoimen keskusteluyhteyden avaaminen antaisi mahdollisuuksia päästä myönteisesti eteenpäin. Tällaisessa tilanteessa, jossa tykit jylisevät, jokainen pienikin askel eteenpäin on tärkeä”, presidentti sanoi.

Presidentin mukaan tapaamisen keskusteluaiheet liittyvät Ukrainan kokonaistilanteeseen, ja miten siellä voitaisiin avoimen keskustelun kautta hakea ratkaisuja. ”Miten vältämme sen, ettei epäluottamuksen kierre jatkuisi, se on meidän kaikkien intressissä. Tässä ei ole kysymys kahdenkeskisistä asioista, eikä pakotteista. Ne on puolin ja toisin asetettu, ja niiden kanssa on elettävä”, presidentti sanoi.

Presidentti Niinistö kertoi olleensa ennen tapaamista yhteydessä useisiin kumppanimaiden johtajiin. Myös ulkoministeri Tuomioja on ollut yhteydessä ministerikollegoihinsa.

”En ole pyrkinyt siihen, että minulla olisi joku laajempi mandaatti, mutta olen tyytyväinen siitä, että sekä ajatuksemme että tämä vierailu on saanut runsaasti ymmärtämystä myös EU:n piirissä. Varsin hyvin ymmärretään se, että juuri Suomella on turvallisuuden ja vakaan olemisen kannalta kaikki syy ja aihe olla asiassa aktiivinen”, presidentti Niinistö kertoi.

Presidentti Niinistö keskusteli puhelimitse myös Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon kanssa keskiviikkona 13.8. Presidentti Poroshenko esitti presidentti Niinistölle kutsun vierailla Kiovassa, ja mahdollisuuksia vierailuun selvitetään parhaillaan.

Presidentti Niinistön mukaan tilanne Ukrainassa on hyvin vaarallinen. ”Tänään on jälleen kerrottu kiihtyvistä taisteluista. Se on katastrofi Ukrainalle, mutta se koskettaa myös meitä kaikkia monellakin tavalla. Olen todennut useaan otteeseen, että on sellainen tunne, että olemme kylmän sodan porteilla ja se kehitys ei ole kenelläkään hyväksi, päinvastoin.”

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia