Presidentti Niinistö tapasi Pohjois-Atlantin neuvoston: ”Väliltämme löytyy yhteistä ymmärrystä, miten voimme taata sen tärkeimmän asian – rauhan”

Presidentti Niinistö kävi keskustelut Pohjois-Atlantin neuvoston kanssa Presidentinlinnan Valtiosalissa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö kävi keskustelut Pohjois-Atlantin neuvoston kanssa Presidentinlinnan Valtiosalissa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö tapasi Naton jäsenmaiden suurlähettiläistä koostuvan Pohjois-Atlantin neuvoston (North Atlantic Council, NAC) ja sen puheenjohtajan Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin maanantaina 25. lokakuuta 2021 Presidentinlinnassa.

Vierailu alkoi presidentti Niinistön ja pääsihteeri Stoltenbergin kahdenvälisillä keskusteluilla. Aiheina olivat muun muassa Suomen kumppanuusyhteistyö Naton kanssa, uudet teknologiat sekä EU:n ja Naton yhteistyö.

”Välillämme löytyy yhteistä ymmärrystä siitä, millä tavoin voimme taata sen kaikkein tärkeimmän asian tavallisen ihmisen kannalta – rauhan”, presidentti Niinistö sanoi kahdenvälisen keskustelujen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa. Presidentti totesi, että Suomen kumppanuusyhteistyö Naton kanssa on viimeisen vuosikymmenen aikana kehittynyt ja kehittyy yhä.

Uusien teknologioiden uhat

Presidentti Niinistö otti esille uudenlaisten aseiden uhat, joita kehittyvät teknologiat kuten keinoäly, avaruusteknologia, dronet ja robotit mahdollistavat. Toisin kuin perinteisiä aseita, niitä on vaikea jäljittää, presidentti totesi. ”Jotta voimme hallita uusia elementtejä, tarvitsemme kiireesti jonkinlaista mimimitason perusluottamusta”, presidentti sanoi ja muistutti myös, että kylmän sodan aikana oli kaikesta huolimatta mahdollista saavuttaa minimitason luottamusta.

Nato-jäsenyydestä presidentti Niinistö totesi lehdistötilaisuudessa: ”Suomen näkökanta on – kuten kaikki tiedämme –, ettemme sulje itse omaa oveamme.”

Presidentti ja pääsihteeri keskustelivat myös Euroopan unionista, Naton strategisesta konseptista ja EU:n strategisesta kompassista. ”En usko, että meillä on ongelmia kehittää molempia. Jälleen kerran, se sana on rauha. Jos haluamme kaikki rakentaa rauhaa, olemme menossa samaan suuntaan.”

Lehdistötilaisuuden jälkeen presidentti kävi keskustelut Pohjois-Atlantin neuvoston kanssa Valtiosalissa.

Kaksipäiväinen vierailu

Kaksipäiväinen vierailu jatkui ulkoministeri Pekka Haaviston tapaamisella lounaskeskustelun merkeissä. Ulkoministeri Haavistolla ja pääsihteeri Stoltenbergillä oli myös kahdenvälinen tapaaminen.

Nato-suurlähettiläät vierailevat päivän aikana myös eduskunnassa, jossa he tapaavat puhemies Anu Vehviläisen sekä ulko- ja puolustusvaliokuntien edustajat. Ohjelmassa on lisäksi tutustuminen Kaartin jääkärirykmenttiin puolustusministeri Antti Kaikkosen ja puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivisen isännöimänä.

Illan päätteeksi pääministeri Sanna Marin tapaa pääsihteeri Stoltenbergin kahdenvälisesti sekä tarjoaa Nato-suurlähettiläille päivällisen.

Tiistaina 26. lokakuuta ohjelmassa on sisäministeri Maria Ohisalon tapaaminen sekä tutustuminen Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen toimintaan.

Suomesta neuvosto ja pääsihteeri jatkavat matkaansa Ruotsiin, jossa he vierailevat 26.–27. lokakuuta.

Video: Presidentti Niinistön ja pääsihteeri Stoltenbergin lehdistötilaisuus

Kuvagalleria