Presidentti Niinistö tapasi Ruotsin pääministerin – myös Nato-selvitys aiheena

Kuva: Regeringskansliet

Pääministeri Stefan Löfven ja presidentti Sauli Niinistö tapasivat Tukholmassa. Kuva: Ninni Andersson / Regeringskansliet

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin Tukholmassa lauantaina 30. huhtikuuta.

Presidentti Niinistö ja pääministeri Löfven keskustelivat Itämeren ja Pohjois-Euroopan turvallisuustilanteesta sekä maiden välisestä ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittisesta yhteistyöstä.

Esillä oli myös tuleva huipputapaaminen Washingtonissa. Pohjoismaiden päämiehet tapaavat Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman 13. toukokuuta.

Nato-selvitys puhutti

Myös Suomessa juuri julkistettu Nato-selvitys puhutti tapaamisessa. Presidentti Niinistö kommentoi tuoretta selvitystä Ylen haastattelussa pääministeri Löfvenin tapaamisen jälkeen.

”Pidän selvitystä varsin hyvänä. Minusta kun sen historioineen ja päivityksineen lukee, niin saa kyllä varsin hyvän kuvan siitä, että missä Suomi tällä hetkellä on.”  Raportissa avataan presidentin mukaan ”aika paljon” Nato-jäsenyyteen ja ei-jäsenyyteen liittyviä kysymyksiä ja elementtejä.

Presidentti Niinistön mukaan Suomi ja Ruotsi tekevät jäsenyyden suhteen oman järjestyksensä mukaisia päätöksiä, jos niitä halutaan ja tarvitsee tehdä. Yhdessä liittymistä presidentti kommentoi teoreettisella tasolla. ”Se voi toteutua tietysti vain, jos kummankin kansan mielipide on siinä asennossa. Näin minä ymmärrän, demokratioissa.”

”Meillä ei ole sellaista automaattista kohtalonyhteyttä”, presidentti sanoi Suomesta ja Ruotsista. ”Näyttää siltä, että päätöksentekoprosessi on varsin konstikas. Kumpikin huolehtii tietysti omasta päätöksenteostaan. Tämä ei poista sitä, etteikö mielipiteillä saata olla vaikutusta toinen toisiinsa.”

Presidentti Niinistön mukaan hallitus ottaa oman kantansa Suomen Natoon liittymisestä selonteossa. ”Minun kantani on kyllä se, että meillä ei ole mitään tarvetta tällä hetkellä muuttaa meidän vallitsevaa politiikkaamme.”

Presidenttipari osallistui lauantai-iltana Tukholmassa Ruotsin kuninkaan Kaarle XVI Kustaan 70-vuotissyntymäpäivän juhlallisuuksiin. Ohjelmassa oli Tukholman kaupungin tarjoama lounas sekä kuninkaanlinnassa järjestettävä juhlapäivällinen.