Presidentti Niinistö tapasi Uruguayn presidentin: Pienten maiden painotettava kansainvälisen järjestyksen tärkeyttä

Kuva: Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö vastaanotti Uruguayn presidentin Tabaré Vázquezin vierailulle Suomeen.Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

”Uruguay ja Suomi ovat etäisyydestä huolimatta monessa suhteessa kovin samassa tilanteessa ja samankaltaisia. Me jaamme samat arvot: demokratian, ihmisoikeudet ja tasa-arvon. Ne ovat meille tärkeitä”, totesi tasavallan presidentti Sauli Niinistö tavattuaan Uruguayn presidentti Tabaré Vázquezin 13. helmikuuta 2017 Helsingissä.

Presidentit keskustelivat Suomen ja Uruguayn poliittisista ja taloudellisista suhteista sekä yhteistyömahdollisuuksista. Lisäksi esillä olivat EU:n ja Latinalaisen Amerikan ajankohtaiset asiat, YK-asiat, kansainvälinen turvallisuustilanne sekä maailmantalouden näkymät.

Suomi tukee Uruguayn työtä YK:ssa 

Tapaamisen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa presidentti Vázquez onnitteli Suomea 100-vuotisjuhlavuotenaan ja totesi, että maiden väliset suhteet ovat erinomaiset. Presidentti Niinistö sanoi, että maiden hyvä yhteistyö on näkynyt myös YK:ssa: ”Olemme olleet asioista samaa mieltä ja ajaneet hyvää siellä. On erinomaisen hyvä asia, että Uruguay on nyt YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuva jäsen. Onnittelemme teitä valinnasta ja olemme vakuuttuneita, että teette hyvää työtä”, presidentti Niinistö sanoi. 

Presidentti Niinistö mainitsi myös, että maiden kohtaamat haasteet ovat hyvin samankaltaisia. Molemmille suhteet Yhdysvaltain kanssa ovat tärkeät. ”Erityistä huolta aiheuttaa protektionististen ajatusten nousu. Myös tässä lähiympäristössämme olemme samankaltaisessa tilanteessa. EU on törmännyt moniin hankaluuksiin: Brexitiin, finanssikriisin jälkeiseen tilanteeseen ja ehkä tyytymättömyyteen unionia kohtaan, jota niin monissa maissa tunnetaan. Vastaavasti Etelä-Amerikassa Mercosur-järjestö on ollut vaikeuksissa”, presidentti Niinistö jatkoi.

Taloudelliset suhteet tiivistyvät 

Molemmat presidentit korostivat maiden tiiviitä taloussuhteita. Vierailun yhteydessä allekirjoitettiin valtiosopimus tullialan yhteistyöstä, mikä presidentti Niinistön mukaan osoittaa, että yhteistyö tiivistyy entisestään. 

Lehdistötilaisuudessa nousi esille UPM:n mahdollinen uusi sellutehdastehdasinvestointi Uruguayhin. Presidentti Niinistön mukaan mahdollinen investointi on hyvä esimerkki siitä, miten maiden väliset taloussuhteet toimivat. 

”Tällaisina aikoina on erittäin tärkeää, että pienet kansakunnat, joilla on kokemusta vaativissa olosuhteissa elämisestä isojen naapurimaiden kanssa, pitävät yhtä. Meidän täytyy painottaa kansainvälisen järjestyksen, kuten YK:n, tärkeyttä. Mitä tulee selluteollisuuteen, olen ymmärtänyt, että investointi hyödyttäisi sekä Uruguayta että Suomea. Uskon, että keskustelut jatkuvat”, presidentti Niinistö sanoi.  

Presidentti Vázquezin mukaan neuvottelut ovat alkuvaiheessa, mutta Uruguayn hallitus on hyvin kiinnostunut viemään hanketta eteenpäin. ”Etsimme voimakkaasti ratkaisuja avoimina oleviin kysymyksiin. Meillä on suuret toiveet, että tämä investointi toteutuu”, presidentti Vázquez sanoi.

Presidentti Vázquez tapaa vierailunsa aikana myös eduskunnan puhemies Maria Lohelan sekä pääministeri Juha Sipilän. Lisäksi hän vierailee UPM:n pääkonttorilla. Presidentti Vázquez on myös pääpuhuja Biomedicumissa tupakoinnin ehkäisyä käsittelevässä seminaarissa sekä Säätytalolla Uruguay-Suomi-yritysfoorumissa, jonka tavoite on lisätä maiden välistä yritysyhteistyötä.

Presidentti Vázquezin mukana Suomessa vierailevat ulkoministeri Rodolfo Nin Novoa, talous- ja valtiovarainministeri Danilo Astori, liikenne- ja julkisten töiden ministeri Victor Rossi, teollisuus-, kaivos- ja energiaministeri Carolina Cosse, maatalous- ja kalastusministeri Tabaré Aguerre sekä asunto-, aluesuunnittelu- ja ympäristöministeri Eneida de León. Presidentin mukana matkustaa lisäksi yritysvaltuuskunta.

Video: Vierailun lehdistötilaisuus

Kuvia

Kuvat Presidentti Niinistö vastaanotti Uruguayn presidentin Tabaré Vázquezin vierailulle Suomeen 13. helmikuuta 2017. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia eksti  Presidentti Niinistö vastaanotti Uruguayn presidentin Tabaré Vázquezin vierailulle Suomeen 13. helmikuuta 2017. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia  Vieraskirjan allekirjoitus. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia
 Presidentti Vázquez ja presidentti Niinistö virallisessa kuvassa Linnan Keltaisessa salissa. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia  Presidentit keskustelivat Suomen ja Uruguayn poliittisista ja taloudellisista suhteista sekä yhteistyömahdollisuuksista. Lisäksi esillä olivat EU:n ja Latinalaisen Amerikan ajankohtaiset asiat, YK-asiat, kansainvälinen turvallisuustilanne sekä maailmantalouden näkymät. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia  Presidentit keskustelivat Suomen ja Uruguayn poliittisista ja taloudellisista suhteista sekä yhteistyömahdollisuuksista. Lisäksi esillä olivat EU:n ja Latinalaisen Amerikan ajankohtaiset asiat, YK-asiat, kansainvälinen turvallisuustilanne sekä maailmantalouden näkymät. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia
 Vierailun yhteydessä allekirjoitettiin valtiosopimus tullialan yhteistyöstä, mikä presidentti Niinistön mukaan osoittaa, että yhteistyö tiivistyy entisestään. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia  'Uruguay ja Suomi ovat etäisyydestä huolimatta monessa suhteessa kovin samassa tilanteessa ja samankaltaisia. Me jaamme samat arvot: demokratian ihmisoikeudet ja tasa-arvon. Ne ovat meille tärkeitä', presidentti Niinistö totesi tiedotustilaisuudessa. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia  Presidentti Vázquez onnitteli 100 vuotta täyttävää Suomea ja totesi, että maiden väliset suhteet ovat erinomaiset. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia
 Kättely tiedotustilaisuuden päätyttyä. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia