Presidentti Niinistö tapasi Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Suomessa vierailevan Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin Kultarannassa tiistaina 10. kesäkuuta. Keskustelussa oli esillä Ukrainan tilanne, ja miten Venäjä näkee akuutin kriisin ratkaisumahdollisuudet ja miten siihen voisi vaikuttaa.

”Ulkoministeri Lavrov kertoi Venäjän kunnioittavan Ukrainan vaalitulosta ja he odottavat nyt presidentti Poroshenkolta tulitaukoehdotusta ja sen mukaisia toimia. Vetosin, että Venäjä tekisi tilanteen rauhoittamiseksi kaiken mahdollisen, myös sellaisen jota eivät näe suoranaiseksi velvollisuudekseen,” presidentti Niinistö kertoi medialle tapaamisen jälkeen.

Toinen esillä ollut kokonaisuus oli EU:n ja Venäjän perussuhde, ja miten siinä päästäisiin takaisin raiteille. Presidentti Niinistön mukaan Suomella ei EU:n jäsenenä voi olla erityistä välittäjäroolia, mutta Suomessa on toki jo pitkään pyritty tekemään työtä sen eteen, että EU:n ja Venäjän suhde toimisi paremmin. ”Siitä olisi hyötyä sekä Venäjälle että EU:lle ja aivan erityisesti Suomelle. Jatkamme samaan suuntaan,” presidentti Niinistö totesi.

Myös Suomen ja Venäjän kahdenvälisistä suhteista keskusteltiin.  ”Totesimme, että kahdenvälisissä suhteissa käytännön asioissa ei ole erityisiä ongelmia mutta taustalla on tietenkin se, että EU:n – ja meillä EU:n jäsenenä – sekä Venäjän välillä yhteistyössä on ainakin hetkellinen ongelma”,  presidentti Niinistö sanoi.