Presidentti Niinistö tapasi Yhdysvaltain presidentin Tukholmassa

Tanskan pääministeri Helle Thorning-Schmidt, tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Yhdysvaltain presidentti Barack Obama, Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt, Norjan pääministeri Jens Stoltenberg ja Islannin pääministeri Sigmundur Gunnlaugsson Tukholmassa ennen illallista. Kuva: Lehtikuva

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman yhdessä pohjoismaisten pääministerien kanssa Tukholmassa keskiviikkona 4. syyskuuta. ”Keskustelut olivat hyvin avoimia, reiluja ja hyvinkin perusteellisia monissa eri kysymyksissä”, presidentti Niinistö sanoi tapaamisen jälkeen medialle Tukholmassa.

Yli kaksi tuntia kestäneellä työillallisella olivat esillä mm. kansainvälinen yhteistyö, ilmastonmuutoksen torjunta, globaali kehityspolitiikka, arktisten alueiden kehitys ja Syyrian tilanne.

”Vaikuttaa hyvin selvältä että Syyriassa on käytetty kemiallisia aseita”, presidentti Niinistö sanoi ja korosti YK:n turvallisuusneuvoston ja jokaisen jäsenmaan vastuuta. ”On aika häpeä, jos tilanteeseen ei mitenkään kyetä reagoimaan.” Presidentti Niinistön mukaan kansainvälisellä yhteisöllä ei ole kuitenkaan täyttä yksimielisyyttä siitä, kuka kemiallisia aseita on Syyriassa käyttänyt.

Kiinnostus arktiseen alueeseen kasvamassa

Ilmastonmuutoksen torjuminen oli tapaamisessa keskeisesti esillä. Presidentit ja pääministerit keskustelivat keinoista, joilla koko kansainvälinen yhteisö saadaan tekemään työtä uhkaavan ilmiön torjumiseksi.

Kiinnostus arktiseen alueeseen on huomattavasti kasvamassa, presidentti Niinistö sanoi. ”Tietyllä tavalla globaalia karttaa piirretään uusiksi. On tällainen sanotaanko uusi Pohjola, jossa nimenomaan Pohjoismaat ja ehkä Suomi ovat aika lailla keskeisessä asemassa”. Presidentti Niinistö muistutti myös Venäjän tärkeydestä, sillä sen alueella on yli puolet arktisesta alueesta.

Yhteinen julkilausuma

Pohjoismaat ja Yhdysvallat julkistivat työillallisen päätteeksi yhteisen julkilausuman, jossa maat tuomitsevat kemiallisten aseiden käytön Syyriassa ja ilmoittavat tiivistävänsä turvallisuuspoliittista yhteistyötä. Julkilausumassa maat lupaavat työskennellä yhdessä myös mm. ilmastonmuutoksen torjumiseen, arktisten alueiden kehitykseen, ihmisoikeuksien edistämiseen sekä globaaleihin kehityskysymyksiin liittyen.

Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldtin isännöimälle työillalliselle osallistuivat myös Tanskan pääministeri Helle Thorning-Schmidt, Norjan pääministeri Jens Stoltenberg ja Islannin pääministeri Sigmundur Gunnlaugsson.

Kuvia

Yhdysvaltain presidentin ja pohjoismaisten päämiesten tapaaminen Tukholmassa 4.9.2013. Kuva: Martina Huber/Regeringskansliet Yhdysvaltain presidentin ja pohjoismaisten päämiesten tapaaminen Tukholmassa 4.9.2013. Kuva: Lehtikuva Yhdysvaltain presidentin ja pohjoismaisten päämiesten tapaaminen Tukholmassa 4.9.2013. Kuva: Lehtikuva