Puolustusministeri Mattis ja presidentti Niinistö. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattisin Presidentinlinnassa maanantaina 6. marraskuuta 2017. Noin tunnin kestäneen keskustelun aiheina olivat muun muassa Euroopan turvallisuustilanne, Suomen ja Yhdysvaltain puolustusyhteistyö sekä Pohjois-Korean tilanne.
Tapaamisen päätteeksi presidentti Niinistö ja puolustusministeri Mattis antoivat medialle lausunnot. Presidentti Niinistö summasi keskustelunaiheet tiiviisti: ”Meillä oli vain yksi aihe: rauha. Keskustelimme siitä, miten säilyttää maailmassa rauha. Ajatuksemme siitä ovat hyvin samansuuntaisia”, presidentti sanoi. Presidentti Niinistö esitti lisäksi surunvalittelut Texasin edellisenä päivänä tapahtuneen joukkoampumisen johdosta.
Puolustusministeri Mattis onnitteli presidenttiä ja koko Suomea maamme 100-vuotisesta itsenäisyydestä. Mattis kiitti Suomen toimintaa niin rauhanturvaamisessa, ihmisoikeuksien edistämisessä, Isilin vastaisessa koalitiossa kuin hybridiuhkien torjumisessa. ”Osoitatte olevanne tosissanne vapautenne ja itsenäisyytenne suhteen. Siitä todistaa myös sitoutumisenne Pohjoismaiseen puolustusyhteistyöhön kuin Arktisen neuvoston puheenjohtajuutenne”, Mattis sanoi. ”Toivotamme tervetulleeksi niin syventyvän kahdenvälisen yhteistyömme kuin syventyvän Nato-kumppanuutemme. Tämän päivän keskusteluissamme totesimme jälleen kerran, että Suomen ja USA:n suhteet ovat vahvemmat kuin koskaan.”
Kyseessä oli toinen tapaaminen presidentti Niinistön ja puolustusministeri Mattisin välillä. Ensimmäisen kerran he tapasivat helmikuussa Münchenin turvallisuuskokouksen yhteydessä.
Puolustusministeri Mattis osallistuu Suomen vierailullaan Helsingissä järjestettävään Pohjoisen ryhmän (Northern Group) puolustusministereiden työistuntoon. Istunnossa keskustellaan Pohjois-Euroopan turvallisuuskysymyksistä sekä alueellisesta ja transatlanttisesta puolustusyhteistyöstä. Northern Group -ryhmittymään kuuluvat Pohjoismaiden ja Baltian maiden lisäksi Alankomaat, Iso-Britannia, Puola ja Saksa.
Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia