Presidentti Niinistö tapasi Yhdysvaltain senaatin republikaanijohtaja McConnellin ja republikaanisenaattoreita Mäntyniemessä

Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Yhdysvaltain senaatin republikaanijohtajan Mitch McConnellin sekä republikaanisenaattorit John Barrasson, Susan Collinsin ja John Cornynin maanantaina 16. toukokuuta 2022 Helsingissä. Presidentti ja senaattorit keskustelivat Suomen turvallisuusratkaisuista, Yhdysvaltain tuesta Suomen Nato-jäsenyydelle sekä Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa.

”Meillä oli erittäin hyvä keskustelu. Haluan viitata edelliseen tapaamiseemme, joka pidettiin maaliskuussa Washingtonissa. Ja jälleen kerran haluan kiittää teitä rohkaisusta, jonka annoitte muutama kuukausi sitten. Ja nyt näette tuloksen”, presidentti Niinistö totesi tapaamisen jälkeen järjestetyssä yhteisessä mediatapaamisessa.

Naton lisäksi presidentti ja senaattorit keskustelivat Ukrainasta. ”Meillä oli erittäin mielenkiintoinen keskustelu, ei vain Suomen Nato-jäsenyyttä koskien vaan myös Ukrainaa.”

Senaattori Mitch McConnell totesi, että Yhdysvaltain tavoitteena on käsitellä Suomen jäsenhakemus mahdollisimman nopeasti, kun Suomen jäsenhakemus on jätetty virallisesti. Senaattorin mukaan Suomi vahvistaisi puolustusliittoa. Lisäksi senaattori kiitti Suomea kaikesta siitä, mitä Suomi on tehnyt Ukrainan eteen.

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta linjasivat aikaisemmin sunnuntaina 15. toukokuuta 2022, että Suomi hakee Pohjois-Atlantin liiton (Nato) jäsenyyttä, kun eduskuntaa on kuultu.

Videotallenne presidentin ja senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnellin mediatapaamisesta