Presidentti Niinistö tapasi yhdysvaltalaisia senaattoreita

Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Yhdysvaltain senaatin republikaanijohtajan Mitch McConnellin sekä republikaanisenaattorit Thom Tillisin, Joni Ernstin, Ted Buddin, Katie Brittin ja Pete Rickettsin perjantaina 24. helmikuuta 2023 Mäntyniemessä.

Tapaamisessaan presidentti ja senaattorit keskustelivat muun muassa Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa, sodan tilanteesta ja näkymistä vuosi sen alkamisen jälkeen, tuesta Ukrainalle sekä Suomen Nato-jäsenyydestä.

Tapaamisen päätteeksi pidetyssä yhteisessä mediatapaamisessa presidentti Niinistö kertoi tavanneensa senaattori McConnellin yhteensä viisi kertaa vuoden sisään. Hänen mukaansa viime maaliskuun tapaamisessa Washingtonissa Yhdysvaltain tuki Suomen Nato-jäsenyydelle oli käynyt selvästi ilmi: ”Se on ollut hyvin tärkeää meille.”

Presidentti totesi, että vuoden aikana käydyissä keskusteluissa on usein puhuttu, miten sota Ukrainassa saataisiin loppumaan. ”Emme ole löytäneet vielä vastausta siihen. Mutta on erittäin selvää, että tuen Ukrainalle täytyy jatkua.” Presidentti kertoi myös olevansa samaa mieltä senaattori McConnellin kanssa tarpeesta lisätä puolustusmateriaalin tuotantoa. ”Emme eläkään niin rauhallisessa linnassa, kun kuvittelimme Euroopan vuosien ajan olevan.”

Senaattorien vierailua Suomeen isännöi Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Douglas Hickey.

Videotallenne mediatapaamisesta