Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tarkasti Merivoimat Russarössä ja vieraili Saaristomeren kansallispuistossa Örössä keskiviikkona 2. kesäkuuta 2021.
Aurinkoinen päivä alkoi Russaröstä, missä presidentti Niinistö tutustui merivoimien ajankohtaisiin asioihin, käynnissä olevaan Ritva 21 -harjoitukseen sekä keskusteli puolustusvoimien henkilökunnan ja varusmiesten kanssa. Ritva 21 on Puolustusvoimien kevään 2021 pääsotaharjoituksen eteläinen osaharjoitus, johon osallistuu joukkoja kaikista puolustushaaroista sekä aluksia myös rajavartiolaitokselta ja Ruotsin merivoimista.
Tarkastuksen aikana presidentti seurasi puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivisen, merivoimien komentaja kontra-amiraali Jori Harjun ja merivoimien koulutuspäällikkö komentaja Mika Mäkilevon kanssa muun muassa harjoituksen eri ammuntoja. Lisäksi hänelle esiteltiin meritorjuntaohjuspatterin toimintaa ja rannikkojääkäreiden taistelua.
Örössa yrittäjyyttä ja luontoa
Russaröstä presidentti siirtyi peruskorjatulla Hamina-luokan ohjusveneellä Öröön. Reilun tunnin matkalla oli hyvin aikaa tutustua ohjusveneen suorituskykyihin ja keskustella varusmiesten kanssa.
Saaristomeren kansallispuistossa Örössä presidentti Niinistö tapasi Kemiönsaaren kunnanjohtaja Erika Strandbergin ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Daniel Wilsonin. Keskustelun aiheena oli kunnan ja alueen ajankohtaiset asiat.
Presidentti Niinistö tapasi myös Örön matkailuyrittäjä Nina Liski-Tirkkosen ja tutustui saaren luontoon ja laidunalueeseen yhdessä Metsähallituksen luontopalvelujohtaja Henrik Janssonin ja suunnittelija Esko Tainion kanssa.
Örön taikayö
Öröön saapuneelle medialle presidentti totesi, että päivä Russarössä oli vaikuttava ja täysipainoinen. ”Meidän turvallisuutemme on hyvissä käsissä. Nuori polvikin ottaa sen vakavasti. Suomi voi hyvin todeta, että me kyllä oman osuutemme teemme oman turvallisuutemme eteen.”
Örön saaren luontoa presidentti kuvaili hienoksi, eikä ole ihme että saari on löytänyt kävijänsä: ”Täällä on tavoitetaso korkealla: ennallistaa luontoa ja antaa ihmisille mahdollisuus tutustua siihen. Ja kummassakin on selvästikin onnistuttu.”
Presidentille saari on tuttu paikka varusmiesajoilta. Hän muistelikin, miten alokasjuhlassa oli sanoittanut Urjalan taikayön uudelleen. ”Läpi saaren sen ja kautta rantojen, kuuluu hirveä huuto kessujen / Kulit [alokkaat] maihin lyö, siellä santaa syö / se on Öron taikayö”.
Örön saari siirtyi vuonna 2015 Puolustusvoimilta Metsähallitukselle, jolloin se liitettiin Saaristomeren kansallispuistoon ja avattiin yleisölle. Historiallisten linnakkeiden ja rannikkopuolustukseen liittyvien nähtävyyksien lisäksi Örö on myös yksi Etelä-Suomen tärkeimmistä uhanalaisten lajien ja luontotyyppien keskittymistä.
Luonnon monimuotoisuus perustuu saaren sijaintiin eteläisessä ulkosaaristossa sekä hiekasta ja sorasta koostuvan saaren suureen kokoon. Nämä tekijät yhdessä pitkään jatkuneen kulutuksen ansiosta ovat luoneet Örölle runsaasti erilaisia elinympäristöjä, kuten avoimia paahdeketoja sekä rantaniittyjä, joilla viihtyvät useat harvinaiset kasvi- ja perhoslajit. Öröllä onkin runsaasti perhos- ja kasvilajeja, joita ei ole havaittu missään muualla Suomessa.