Presidentti Niinistö tohtoripromootiossa: Koulutusvienti yhdistäisi suomalaisen osaamisen

Kuva: LehtikuvaKuva: Lehtikuva

”Suomen tulee luoda monipuolinen koulutusviennin tuote, jossa yhdistyy monien eri alojen suomalainen osaaminen”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi promootiopäivällisillä Jyväskylän yliopistossa lauantaina 24. elokuuta. Presidentti Niinistö vihittiin Jyväskylän yliopiston liikuntatieteiden kunniatohtoriksi tiedekuntien yhteisessä maisteri- ja tohtoripromootiossa.

”Uno Cygnaeus näki kauas tulevaisuuteen perustaessaan Jyväskylän Seminaarin vuonna 1863. Opettajien korkea osaamisen taso on siitä lähtien ollut koululaitoksemme perustana”, presidentti sanoi 150-vuotisjuhlavuottaan viettävässä yliopistossa. ”Opettajaseminaarista on vuosikymmenien saatossa kehittynyt monitieteellinen, kansainvälinen ja tuottava yliopisto, joka näkyy, vaikuttaa ja työllistää.”

Herkällä korvalla

”Valtion menestystä ei mitata enää vain budjetin tasapainon tai kansainvälisen painoarvon mukaan, vaan yhä enemmän myös väestön koulutuksen pohjalta”, presidentti Niinistö sanoi. Suomalainen koulu kiinnostaa maailmalla ja tähän kiinnostukseen meidän on syytä tarttua hanakasti.

Koulutusviennin avulla voimme edistää suomalaisia arvoja konkreettisesti. ”Koulutuksen avulla vahvistetaan väestön kykyä ottaa osaa ja vaikuttaa oman yhteisönsä toimintaan. Tämä vahvistaa kansalaisyhteiskuntaa, demokratiaa ja ihmisoikeuksia.”

Presidentti Niinistö muistutti, ettei koulutusvientiä voi tehdä karttakeppi kädessä. Siinä tarvitaan herkkää korvaa, määrätietoisia askeleita ja tiivistä yhteistyötä tekijöiden välillä.

Yhteistyö entistä tärkeämpää

Yliopiston ja yhteiskunnan välinen yhteistyö on tänä päivänä entistäkin tärkeämpää. ”Suomen kaltaisen maan menestystekijät syntyvät tieteen, tutkimuksen, teknologian ja innovaatioiden kautta. Yhteiskunnan ja yliopiston yhteinen etu on törmätä mahdollisimman monessa risteyksessä”, presidentti Niinistö sanoi.

Jyväskylän yliopiston historian kahdeksanteen kaikkien tiedekuntien yhteiseen promootioon oli ilmoittautunut 209 maisteria ja 161 tohtoria. Ennätyssuureen promootioon osallistui kaikkiaan noin tuhat henkilöä. Kunniatohtoreiksi vihittiin tasavallan presidentin ohella 14 yhteiskunnallista vaikuttajaa ja tieteen saralla ansioitunutta henkilöä.