Presidentti Niinistö työvierailulla Liettuassa

Presidenttien kahdenväliset keskustelut. Kuva: Robertas Dačkus/ Liettuan presidentin kanslia

Presidenttien kahdenväliset keskustelut. Kuva: Robertas Dačkus/ Liettuan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki työvierailun Liettuaan ja tapasi Liettuan presidentin Gitanas Nausėdan perjantaina 4. marraskuuta 2022 Vilnassa.

Työvierailun aikana presidentit keskustelivat Venäjän Ukrainassa käymästä hyökkäyssodasta, Euroopan ja Itämeren alueen turvallisuudesta, Suomen Nato-jäsenyydestä sekä Suomen ja Liettuan kahdenvälisistä suhteista.

”Viime vuonna tuli kuluneeksi sata vuotta Suomen ja Liettuan diplomaattisuhteiden solmimisesta. Ehkäpä teemme seuraavista sadasta vuodesta vieläkin paremmat”, presidentti Niinistö totesi presidenttien yhteisessä lehdistötilaisuudessa. Presidentti Niinistö kiitti presidentti Nausėdaa avusta Nato-jäsenyysprosessissa ja Suomen jäsenyyden nopeasta ratifioinnista.

Yhteinen Itämeren alue

Presidentti Niinistö nosti esiin myös Pohjoismaiden ja Baltian maiden keskinäisen yhteistyön (NB8) vahvistamisen: ”Meillä on yhteinen Itämeren alue. Minulla oli hiljattain mahdollisuus tavata pohjoismaisia valtiopäämiehiä Helsingissä. Otin esille mahdollisuuden, että NB8-yhteistyötä tiivistettäisiin siten, että parlamenttien eri valiokunnat keskustelisivat vielä enemmän keskenään. Se heijastaisi myös yhdessä pysymisen tärkeyttä.”

Presidentit jakoivat huolen nykyisestä turvallisuustilanteesta. ”Toisaalta meillä on hyvin vankka luottamus siihen, että lopulta rauha koittaa ja oikeus voittaa.”

Presidentti Niinistö ja presidentti Nausėda jatkoivat keskusteluja yhteisellä lounaalla.

Iltapäivällä presidentti Niinistö tapasi Liettuan parlamentin puhemiehen Viktorija Čmilytė-Nielsenin. Presidentti ja puhemies keskustelivat muun muassa Ukrainasta, Euroopan energiatilanteesta sekä Pohjoismaiden ja Baltian maiden yhteistyöstä.

Presidentti Niinistö vieraili edellisen kerran Liettuassa vuonna 2018 Liettuan valtiollisen itsenäisyyden palauttamisen 100-vuotisjuhlassa. Presidentti Nausėda teki työvierailun Suomeen marraskuussa 2019.