Presidentti Niinistö työvierailulla Virossa: Meidän pitää tuntea kykymme vastata uhkaan, luottaa toinen toisiimme

Presidentti Karis vastaanotti presidentti Niinistön työvierailulle. Kuva: Birgit Püve

Presidentti Karis vastaanotti presidentti Niinistön työvierailulle. Kuva: Birgit Püve

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki työvierailun Viroon tiistaina 4. lokakuuta 2022 Tallinnassa.

Presidentti Niinistö kävi kahdenväliset keskustelut Viron presidentti Alar Karisin kanssa presidentinlinnassa Kadriorgissa. Suomen ja Viron kahdenvälisten suhteiden lisäksi keskustelussa olivat esillä Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, energia- ja rajakysymykset sekä kokonaisturvallisuus.

”Suomen ja Viron yhteistyö toimii, veljeskansat tuntevat toinen toisensa”, presidentti Niinistö sanoi yhteisessä lehdistötilaisuudessa.

Hänen mukaansa Suomen ja Viron viranomaiset kykenevät yhteistyössä löytämään ratkaisuja, joilla turvataan sähkön ja muun energian saanti. ”Viisumikysymyksissä olisi hyvä löytää koko EU-tason sääntely tai yhteinen näkemys. Se on jo Schengen-sopimuksen olemassaolon tai uskottavuudenkin kannalta tuiki tärkeää”, presidentti Niinistö sanoi.

Jokaisen mielessä on tällä hetkellä kokonaisturvallisuus, presidentti Niinistö totesi. Tällä hetkellä vaikea nähdä, miten tilanne Ukrainassa ratkeaa. ”Suomen kohdalla olemme varautuneet vuosikymmenet. Kylmän sodan päättymisen jälkeen tuskinpa mikään eurooppalainen maa on samalla tavoin tehostanut puolustusvoimiensa kykyä ja laajuutta kuin mitä Suomi.”

Presidentti Niinistö painotti kuitenkin uskoa tulevaisuuteen. ”Me kaikki tunnemme nyt uhkaa, mutta meidän pitää tuntea myöskin kykymme vastata siihen uhkaan ja luottaa itse itseemme ja toinen toisiimme.”

Presidentti Niinistö tapasi Tallinnassa myös Viron pääministeri Kaja Kallaksen. Presidentti Niinistö ja pääministeri Kallas kävivät keskustelun Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa sekä yhteisistä keinoista siihen vastaamiseksi.

Työvierailu päättyi yhteiseen käyntiin presidentti Karisin kanssa sotilastukikohdassa Tapassa, jossa presidentit tapasivat sekä Viron puolustusvoimien johtoa ja sotilaita että Naton eteentyönnetyn läsnäolon (Enhanced Forward Presence) joukkojen sotilaita Britanniasta, Tanskasta ja Ranskasta.

Presidentti Niinistö ja presidentti Karis tapasivat edellisen kerran Suomessa toukokuussa 2022.