Presidentti Niinistö Ukrainassa: On ollut vaikuttavaa nähdä ukrainalaisten urheus ja päättäväisyys

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Ukrainassa ja tapasi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin tiistaina 24. tammikuuta 2023. Vierailulla presidentti korosti, että Suomen tuki Ukrainalle on vahvaa ja jatkuu niin kauan kuin on tarpeen.

Presidentti Niinistö ja presidentti Zelenskyi keskustelivat tapaamisessaan Venäjän hyökkäyssodan ajankohtaisesta tilanteesta, Suomen poliittisesta ja materiaalisesta tuesta Ukrainalle sekä Ukrainan pyrkimyksistä oikeudenmukaisen rauhan aikaansaamiseksi.

Yhteisessä lehdistötilaisuudessa presidentti Niinistö painotti, että Suomi tuomitsi ensimmäisenä Krimin valtauksen keväällä 2014, ja on siitä lähtien tukenut Ukrainaa. ”Viimeisin sotilaallinen tukipakettimme oli tähän mennessä suurin ja nostaa apumme 600 miljoonaan. Haluamme tukea myös siviiliyhteiskuntaa toimittamalla esimerkiksi generaattoreita ja humanitääristä apua.”

Sen lisäksi että on keskusteltava Venäjän pakotteiden kiristämisestä, presidentti Niinistön mukaan on myös vastattava Venäjän valheellisiin narratiiveihin. ”Meille kaikille eurooppalaisille on hyvin tärkeää ymmärtää, mitä todella tapahtuu ja kuka tekee mitä”.

Ennen presidentti Zelenskyin tapaamista ja yhteistä työlounasta presidentti Niinistö vieraili Borodjankassa ja Butšassa, missä paikallisviranomaiset ja aluetta puolustaneet sotilaat esittelivät hänelle sodan tuhoja ja kertoivat Venäjän hyökkäyksen siviileille aiheuttamasta kärsimyksestä.

”Näimme tunkeilijoiden tekemät julmuudet ja ukrainalaisten kärsimyksen. Mutta tapasimme myös isän ja pojan, eläinlääkärin ja opiskelijan, nyt molemmat rohkeita sotilaita. Oli hyvin vaikuttavaa nähdä isässä ja pojassa, miten Ukrainan kansa on yhdistynyt – heidän urheutensa ja päättäväisyytensä maansa puolustamiseen”, presidentti Niinistö sanoi lehdistötilaisuudessa.

Suomalaisen median tapaamisessa presidentti Niinistö totesi, että tilanne ei ole rauhoittumassa: ”Jos nyt yhteen vetää, niin ei niin kipeästi kaivattua asiaa kuin rauhaa täällä olekaan. Ja siitä nyt ei ole kovin paljoa viitteitä tällä hetkellä, ikävä kyllä. Tilanne on paremminkin eskaloitumassa päinvastaisen suuntaan, sota sen kun kiihtyy. Ja se vastaus, jota sitten Euroopassa yhdessäkin mietitään, on kuinka Ukrainaa tässä tilanteessa tuetaan.”

Kiovassa presidentin ohjelmassa oli myös seppeleen lasku sodassa kaatuneiden muistoseinälle.

Vierailun päätteeksi presidentti Niinistö tapasi vielä Kiovan kansallisen yliopiston opiskelijoita yhteisen keskustelun merkeissä. Tilaisuuden otsikkona oli ”Together for security, together for a just peace”.