Presidentti Niinistö Ukrainasta: Avaimet väkivallan lopettamiseen presidentin ja hallinnon käsissä

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö Mäntyniemessä. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tuomitsee jyrkästi kaikkien osapuolten väkivallan käytön Ukrainassa, mutta katsoo avainten olevan nyt Ukrainan presidentin ja hallinnon käsissä. ”Pitää saada keskusteluyhteys kansalaisjärjestöjen, opposition ja hallinnon kesken. Se on ainoa tie, jolla väkivalta voidaan lopettaa”, presidentti Niinistö sanoi Mäntyniemessä keskiviikkona 19. helmikuuta.

Presidentti Niinistö sanoi olevansa erittäin huolissaan Ukrainan tilanteesta. ”Väkivalta, jota olemme joutuneet seuraamaan, on järkyttävää. Tämä koskettaa meitä eurooppalaisia. Ukraina on lähellä, Kiovaan on vain kahden tunnin lento Helsingistä”.

Presidentti kertoi olleensa yhteydessä ulkoministeriin ja Suomen Ukrainan-lähettilääseen, ja tilanne ei näytä olevan menossa parempaan päin.

EU:n ulkoministerit kokoontuvat huomenna keskustelemaan Ukrainan tilanteesta, ja esillä on todennäköisesti myös pakotteet. ”Pakotteilla ei kuitenkaan valitettavasti useinkaan ole välitöntä vaikutusta, mutta ne osoittavat poliittista tahtoa,” presidentti Niinistö sanoi. Presidentti muistutti myös Euroopan neuvoston ja Etyjin roolista.

Presidentti on toivonut myös keskusteluyhteyttä EU:n ja Venäjän välille. ”Intressi on molemmilla sama, saada väkivalta päättymään”