Presidentti Niinistö: ”Uusi aikakausi alkaa” – Suomesta tuli puolustusliitto Naton jäsen

”Suomesta on tänään tullut puolustusliitto Naton 31. jäsen. Sotilaallisen liittoutumattomuuden aikakausi historiassamme on päättynyt. Uusi aikakausi alkaa”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi Naton päämajassa Brysselissä järjestetyssä liittymisseremoniassa tiistaina 4. huhtikuuta.

Suomi talletti Pohjois-Atlantin sopimuksen liittymiskirjansa Yhdysvaltain hallitukselle tiistaina iltapäivällä. Talletuksen teki ulkoministeri Pekka Haavisto. Nato-jäsenyyttä juhlistava lipunnostoseremonia järjestettiin liittymiskirjan talletuksen jälkeen. Seremoniaan osallistui myös puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Jokainen maa maksimoi turvallisuutensa

Puheessaan presidentti sanoi, että jokainen maa maksimoi oman turvallisuutensa. Nato-jäsenyys vahvistaa Suomen kansainvälistä asemaa ja liikkumatilaa: ”Kaikkien Naton jäsenmaiden turvallisuuteen sitoutuneesta Suomesta tulee luotettava liittolainen, joka vahvistaa alueellista vakautta.”

Presidentti totesi, että Suomen jäsenyys ei ole suunnattu ketään vastaan, eikä se muuta Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan perusteita tai tavoitteita. ”Meille tärkeät periaatteet ja arvot säilyvät ulkopolitiikkamme johtoajatuksena myös jatkossa.”

Vaikka olemme kehittäneet Nato-yhteensopivuuttamme, edessä on presidentti Niinistön mukaan merkittävä työ Suomen puolustuksen yhteensovittamiseksi osaksi Naton yhteistä puolustusta.

”On selvää, että Suomen merkittävin panos Naton yhteiselle pelotteelle ja puolustukselle rakentuu oman alueemme turvaamisen ja puolustamisen varaan. Tässä suomalainen kokonaisturvallisuusajattelu säilyttää arvonsa. Mutta enää emme tee tätä työtä yksin.”

Presidentti korosti, että Suomen jäsenyys ei ole täydellinen ilman Ruotsin jäsenyyttä. ”Työ Ruotsin pikaisen jäsenyyden puolesta jatkuu herkeämättä. Odotan näkeväni Ruotsin liittyvän seuraamme Naton 32. jäsenenä Vilnan huippukokouksessa heinäkuussa.”

”Nyt voimme ryhtyä työhön yhteisen turvallisuutemme hyväksi. Yhdessä olemme vahvempia.”