Presidentti Niinistö: Valko-Venäjää autettava tarvittaessa yhdessä

Presidentti Niinistö toimittaja Seija Vaaherkummun haastateltavana Ylen Ykkösaamussa. Kuva: Jouni Mölsä/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö toimittaja Seija Vaaherkummun haastateltavana Ylen Ykkösaamussa. Kuva: Jouni Mölsä/Tasavallan presidentin kanslia

Valko-Venäjän tilanne ja Aleksei Navalnyin tapaus, koronavirus, presidentin valtaoikeudet sekä transatlanttiset suhteet. Muun muassa näitä aiheita tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa lauantaina 22. elokuuta.

Valko-Venäjän tilanne ja Aleksei Navalnyin tapaus ovat puhuttaneet viime päivinä sekä ulkomailla että Suomessa. Presidentti Niinistö oli edellisenä päivänä keskustellut aiheista puhelimitse muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa.

Ylen toimittaja Seija Vaaherkummulle presidentti Niinistö kertoi, ettei Navalnyin sairastumisesta tällä hetkellä tiedetä kovinkaan paljoa. Hän sanoi sopineensa puhelinkeskustelussaan liittokansleri Merkelin kanssa, että ottaa Navalnyin terveydenhuollon järjestämisen esille presidentti Putinin kanssa. ”Ja minulle tuli selväksi presidentti Putinilta, että hän ei nähnyt minkäänlaista poliittista tai muuta kuin terveydellistä estettä siirtoon.”

Navalnyi on tänään siirretty saamaan hoitoa Saksaan ja presidentti sanoi uskovansa, että saksalaiset yrittävät kyllä kaikin keinoin selvittää, mistä tilanne on saanut alkunsa. ”Ehkä kuulemme tästä pian lisää,” hän totesi.

Valko-Venäjän demokratiakehitys

Eilisissä puhelinkeskusteluissa esillä oli ollut Navalnyin tapauksen lisäksi vahvasti myös Valko-Venäjän tilanne ja se, miten nykyhetkestä päästään eteenpäin. ”Kummallakin oli minusta selkeä näkemys siitä, että nyt pitää rakentaa keskusteluyhteyksiä,” presidentti Niinistö totesi.

Presidentin mukaan yhteys on tärkeä löytää Lukashenkon ja opposition välille, ja tarvittaessa ulkopuolelta on myös kyettävä auttamaan niin paljon kuin mahdollista. Hänestä Venäjä ja EU voisivat yhdessä auttaa osapuolia pääsemään yhteisen pöydän ääreen. Käytännön operointi voisi tapahtua Etyjin kautta. Keskeistä on presidentti Niinistön mukaan se, miten Valko-Venäjällä sisäisesti keskustelut lähtevät liikkeelle ja syntyykö demokratian edistämiseen tähtäävää pyrkimystä. ”Saatetaan tarvita myös ulkopuolista keskustelu- ja neuvotteluapua”, hän totesi.

Haastattelussa presidentti Niinistö muistutti vielä, että käynnissä olevassa tilanteessa kyse on nimenomaan Valko-Venäjän sisäisestä järjestyksestä ja demokratian puutteesta. Valkovenäläiset eivät itse ole ottaneet itä-länsi-näkökulmaa jakolinjakseen. Presidentti totesi, ettei sitä pitäisi siten aktiivisesti ulkopuolelta tarjotakaan: ”Ettei synny mitään geopoliittisia linjajakoja. Niitä haluaa varmasti kaikki välttää.”

”Kyllähän minä jaksan”

Koronavirustilanteesta kysyttäessä presidentti Niinistö kertoi ymmärtävänsä ihmisten väsymyksen ja unohduksenkin rajoitusten suhteen. ”Lainaan nyt vähän, onko se Waltari, joka on sanonut: Kokemus toistuu, tunne kuluu. Ettei enää suhtautuisi yhtä vakavasti ja varovaisesti.”

Vaikka tilanne vaatii edelleen kaikilta paljon, presidentin mukaan ihminen on hyvin venyväinen. Nyt puolellamme ovat lisäksi keväällä saadut kokemukset. Presidentti kehottikin jokaista miettimään hieman itsekseen omaa jaksamistaan ja todeta loppuun, että ”kyllähän minä jaksan.”

Presidentti tekee kaikkensa Suomen kansan parhaaksi

Keskustelu tasavallan presidentin valtaoikeuksista kävi kiivaana kevään ja kesän aikana. Ykkösaamun haastattelussa palattiin vielä hieman kesän tapahtumiin, jolloin presidentti Niinistö totesi, että hänen suutaan yritetään saada tukkoon.

”Minun reaktioni liittyi siihen, kun valtio-oppinut sanoi, että olisi parasta, että presidentti ei puuttuisi mihinkään muuhun kuin ulkopolitiikkaan ja siinäkin tyytyisi tukemaan hallituksen linjauksia,” presidentti sanoi. Hänen mukaansa ajatus, että presidentin rooli olisi vain tukea hallituksen ilmaisemaa ulkopolitiikkaa, on perustuslain vastainen.

Presidentti tarkensi myös, että perustuslaissa ulkopolitiikan järjestystä koskevassa pykälässä presidentin tehtäväkenttää kuvataan vain ulkopolitiikan osalta. Tehtävät ja toimivalta eivät suinkaan rajaudu siihen. ”Valan vannoessaan presidentti vannoo myöskin tekevänsä kaikkensa Suomen kansan parhaaksi”, hän muistutti.

Transatlanttisen suhteen arvo säilytettävä

Yhdysvalloissa valmistaudutaan kovaa vauhtia presidentinvaaleihin. Presidentti Niinistö ei Ylen haastattelussa lähtenyt arvioimaan presidentti Trumpin toimia, sillä se ei kuulu tapoihin varsinkaan ennen vaaleja. Hän totesi kuitenkin Trumpin mittaavan paljon asioita taseen kautta. ”Hän laskee balanssia ja se tase pelaa dollareilla. Paljon sinne menee ja paljon sieltä tulee.” Tämä hallitsee hänen mukaansa paljon presidentti Trumpin toimintaa suhteessa ulkomaailmaan.

Euroopan kohdalla se tarkoittaa erityisesti turvallisuusasioita. ”Me kyllä tiedämme kaiken hinnan, mutta emme kaiken arvoa”, presidentti Niinistö sanoi siteeraten Oscar Wildea. Tällä hän kertoi tarkoittavansa transatlanttisen yhteistyön arvoa. ”Arvo punnitaan kriisin tullen. Mutta tietysti kaikki toivovat, ettei kriisiä tulisi, jotenka arvo on koko ajan säilytettävä.”