Presidentti Niinistö valtiovierailulla Kiinassa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki valtiovierailun puolisonsa Jenni Haukion kanssa Kiinaan 14.–15. tammikuuta 2019.

Kiinan presidentti Xi Jinping ja rouva Peng Liyuan toivottivat presidentti Niinistön ja rouva Jenni Haukion tervetulleiksi valtiovierailulle Kiinaan. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö tapasi Kiinan presidentti Xi Jinpingin vierailun ensimmäisenä päivänä. Presidenttien välisissä keskusteluissa olivat esillä Suomen ja Kiinan kahdenvälisten suhteiden lisäksi suurvaltasuhteet, ilmastonmuutos, ihmisoikeudet, arktinen alue sekä Euroopan unionin tilanne.

”Näyttää siltä, että Kiina näkisi mielellään vahvan Euroopan unionin, joka kykenee myös maailmanpolitiikassa olemaan vaikuttaja. Sitä samaa minä olen peräänkuuluttanut ja toivonut,” sanoi presidentti Niinistö suomalaismedialle tapaamisen päätteeksi.

Ihmisoikeuskysymyksistä presidentti Niinistö kertoi keskustellun paljonkin, mutta totesi, ettei karttakepillä kannata mennä opettamaan: ”Suomen vahvin sanoma tulee itse suomalaisen yhteiskunnan ja yhteisöjen kautta, että miten on rakennettu tällainen yhteiskunta, jos niitä rakennuspalikoita lähtee hakemaan, niin sieltä löytyy kyllä aikamoinen valikoima arvoja. Siis hyvällä esimerkillä, jos näin voi sanoa.”

Presidentti Niinistön ja Kiinan pääministeri Li Keqiangin tapaamisessa keskusteltiin erityisesti Kiinan ja Suomen taloussuhteista. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Xin lisäksi presidentti Niinistöllä oli tapaamiset Kiinan pääministeri Li Keqiangin, Kiinan kansankongressin puhemiehen Li Zhanshun sekä Kiinan kehityspankin pääjohtajan Zhao Huanin kanssa. Pääministeri Li Keqiangin kanssa esillä olivat etenkin Kiinan ja Suomen taloussuhteet. Erityisen kiinnostuneita kiinalaiset olivat yhteistyömahdollisuuksista puhtaan energian alalla. Keskustelua käytiin lisäksi pienten ja keskisuurten suomalaisyritysten helpommasta pääsystä kiinalaismarkkinoille sekä turismin lisäämisestä puolin ja toisin.

Rouva Jenni Haukio ja rouva Peng Liyuanin ohjelmaan kuului muun muassa vierailu Page One -nimisessä modernissa kirjakaupassa tiistaina.

Ilmastokeskustelua Pekingissä

Cooling our Planet -ilmastoseminaari Pekingissä. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Suomen ja Kiinan kahdenvälisten suhteiden, suurvaltasuhteiden ja muiden kansainvälisten asioiden kuten ihmisoikeuksien ja EU:n tilanteen lisäksi ilmastonmuutos oli yksi valtiovierailulla painottuneista aiheista. Keskusteluissa presidentti Xin kanssa suhtautumisessa ilmastonmuutokseen oli löytynyt paljon yhteistä: ”Meillähän on hyvin paljon samanlaisia ajatuksia erityisesti mitä tulee ilmastonmuutoksen torjuntaan. Siinä Kiina oli varsin rakentava ja EU:n ja Kiinan voimin Katowicen sopimus saatiin aikaiseksi. Vakaasti jäi se tunnelma, että Kiina on tosissaan näissä kysymyksissä.”

Presidentti Niinistö osallistui myös ilmastonmuutosta käsitelleeseen seminaariin yhdessä Kiinan ympäristöministerin Li Ganjien kanssa vierailun ensimmäisenä päivänä.

Seminaarin avauspuheenvuorossa presidentti Niinistö korosti tarvetta yhteistyölle sekä määrätietoisemmalle sitoutumiselle ilmastotyöhön niin valtioiden, paikallisviranomaisten kuin yksityisen sektorin ja kansalaisyhteiskunnan tasolla: ”Ilmastotietoisuuden lisääntymisestä on näkynyt rohkaisevia merkkejä, mutta meillä on edelleen paljon tehtävää. Maapallon keskilämpötilan nousun lisäksi myös maailman hiilidioksidipäästöjen määrä kasvoi vuonna 2018. Meidän on saatava tämä kehitys taittumaan, ja meidän on toimittava nopeasti. Sitoumuksiamme on vahvistettava maailmanlaajuisesti.”

Talviurheilun teemavuosi

Kiinan ja Suomen välisen talviurheilun teemavuoden lanseeraustilaisuus. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistön Kiinan-valtiovierailun yhteydessä vietettiin myös Kiinan ja Suomen yhteisen talviurheiluvuoden avajaisia. Presidentit sopivat maiden välisen talviurheilun teemavuoden järjestämisestä presidentti Xin Suomen valtiovierailun yhteydessä huhtikuussa 2017.

Talviurheiluvuoden lanseeraustilaisuudessa maanantaina presidentti Niinistö kehui teemavuoden alkua.

”Valmennusyhteistyö on jo täydessä vauhdissa. Kiinalaisia urheilijoita on harjoittelemassa Suomessa, ja suomalaiset valmentajat työskentelevät täällä Kiinassa. Alkavan vuoden ohjelmassa on yli 60 erilaista tapahtumaa. Aiheet ulottuvat koululiikunnasta huippu-urheiluun, valmentajakoulutuksesta urheiluteknologiaan.”

Presidentti Niinistö muistutti, ettei maiden välistä urheiluyhteistyötä tehdä vain teemavuotta varten, vaan sillä toivottavasti pystytään luomaan jotain pysyvämpää. ”Sellaista, jonka ansiosta kansalaisemme saavat entistä paremmin nauttia talviurheilun eri ulottuvuuksista myös olympiakisojen jälkeen.”

Talviurheilun teemavuoden virallinen avajaistapahtuma järjestettiin tiistai-iltana Shougang-jäähallissa Pekingissä. Tilaisuudessa oli erilaisia talviurheiluteemaan sopivia urheilu- ja musiikkiesityksiä molemmista maista. Suomesta paikalla olivat muun muassa talviurheiluvuoden lähettiläät pikaluistelija Mika Poutala, lumilautailija Matti Suur-Hamari ja jääkiekkoilija Jari Kurri. Lisäksi tilaisuudessa esiintyi juniorikiekkoilijoita ja muodostelmaluistelijoita Suomesta. Avajaisten musiikkiesityksistä vastasivat Suomen osalta viulisti Mervi Myllyoja, laulaja Isac Elliot sekä Ylioppilaskunnan Laulajat.

Maiden yhteistyötä edistämässä

Valtiovierailun yhteydessä julkistettiin myös Suomen ja Kiinan kahdenvälisen kumppanuuden toimeenpanosuunnitelma. Toimeenpanosuunnitelma konkretisoi Suomen ja Kiinan välistä kumppanuutta, joka julkistettiin huhtikuussa 2017 Kiinan presidentin Suomen-valtiovierailulla.

Pekingissä allekirjoitettiin lisäksi kolme yhteisymmärrysasiakirjaa koskien kulttuuria ja kulttuuriturismin yhteistyötä, talviurheilua ja taloudellista yhteistyötä sekä yhteistyötä patentti- ja rekisteriasioissa

Presidentti Niinistön seurueeseen Pekingissä kuuluivat ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen sekä Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho. Vierailulla olivat lisäksi mukana Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen sekä Suomen ja Kiinan välisen innovatiivisen liiketoiminnan komitean puheenjohtaja Risto Siilasmaa.

Presidentit Niinistö ja Xi ovat tavanneet useita kertoja. Edellinen tapaaminen oli huhtikuussa 2017, kun Presidentti Xi oli puolisonsa Peng Liyuanin kanssa valtiovierailulla Suomessa. Presidentti Niinistö ja rouva Haukio olivat virallisella vierailulla Kiinassa vuonna 2013. Edellinen valtiovierailu Suomesta Kiinaan tehtiin vuonna 2002.