Presidentti Niinistö vastapakotteista: Tärkeää ettei kauppasota leviä niin, että joudutaan käyttämään muitakin termejä

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö osallistui Valkeakoskella paneelikeskusteluun suomalaisen jalkapallon tulevaisuudesta. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi Venäjän asettamia vastapakotteita torstaina 7. elokuuta 2014 Valkeakoskella. ”Kysymys ei oikeastaan ole vain pakotteista ja vastapakotteista. Ne ovat käytettyjä välineitä siinä suuressa ristiriidassa, jonka olemme nähneet rakentuvan. Siitä minä olen erityisen huolissani, että kuinka tämä kierre katkeaa, miten esimerkiksi pakotteista päästään eroon aikanaan. Sitäkään ei ole kovin moni vielä pohtinut. Ennen kaikkea tärkeää olisi, ettei tämä kylmyys enää leviäisi, tai ettei kauppasota leviä niin, että joudutaan käyttämään muitakin termejä.”

Presidentti muistutti, että vastapakotteet eivät tulleet yllätyksenä ja kommentoi ehdotusta, jonka mukaan Suomi neuvottelisi vastapakotteista suoraan Venäjän kanssa. ”Me olemme EU:ssa olleet asettamassa Venäjälle pakotteita. Nytkö sitten me menemme sanomaan, että emme me mitään pahaa tarkoittaneet, että armahtakaa meitä. Ei kuulosta ihan valtiolliselta toiminnalta. Toki jos joidenkin pakotteiden tai mahdollisesti vielä tulevien vastatoimien kohdalla on jotain tulkinnanvaraisuuksia, jotka vaativat täsmennystä, niin kyllähän asiantuntijoiden täytyy tarkkaan perata, myöskin venäläisten kanssa, mitä tämä kaikki tarkoittaa.”

Presidentti otti kantaa myös siihen, voiko Suomi pyytää kompensaatiota EU:lta vastapakotteiden aiheuttamista taloudellisista menetyksistä: ”Erinomainen asia se olisi. Me olemme olleet solidaarisia, olemme olleet yhteisissä päätöksissä mukana ja olemme kärsimässä enemmän kuin keskimäärin EU-maat.”

Tasavallan presidentti oli Valkeakoskella osallistuakseen paneelikeskusteluun suomalaisen jalkapallon merkityksestä ja tulevaisuudesta. Paneelikeskustelu oli osa jalkapalloseura Hakan 80-vuotisjuhlallisuuksia. 

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö sai myös Hakan pelipaidan. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia