Presidentti Niinistö Venäjän ja Ukrainan vierailun jälkeen: Avoimelle keskusteluyhteydelle on tarvetta

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvioi, että avoimelle keskusteluyhteydelle Ukrainan kriisin osapuolien välillä on tarvetta, ja että ovi yhteydenpidolle on nyt ainakin raollaan. Presidentti Niinistö palasi lauantaina 16.8. kaksipäiväiseltä työvierailulta, jonka aikana hän tapasi ensin Venäjän presidentin Vladimir Putinin Sotshissa ja sen jälkeen Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon Kiovassa.

”Tapaamisten aikana vahvistui, että avoimelle keskusteluyhteydelle on tarvetta, kaikkea ei puhelimitse sanota. Vahvistui myös, että tällaisen keskusteluyhteyden avaaminen ja viestien välittäminen on tuiki tarpeellista”, presidentti Niinistö sanoi.

Presidentti Niinistö viittasi monivaiheisiin neuvotteluihin, joita on käyty venäläisen avustussaattueen perille saattamiseksi Ukrainaan sekä asianomaisten maiden ulkoministeritapaamiseen, joka on määrä pitää sunnuntaina. ”Nämä ovat vasta vaatimattomia alkuaskeleita, mutta kuitenkin ovi on auennut tai ainakin vähän raollaan, joka on hyvä asia”, presidentti arvioi.

Aselepo ensimmäinen tavoite

Presidentti Niinistön mukaan Ukrainan kriisin ratkaisemisessa aselepo on ensimmäinen tavoite. Siihen liittyy keskeisesti sen estäminen, ettei aseellista voimaa kulje rajan yli Venäjän puolelta Ukrainaan. ”Edelleen on tarpeen luoda keskusteluyhteyttä Ukrainan sisäisesti, kansallisen vuoropuhelun puitteissa.”

Presidentti Niinistö muistutti myös suurista kysymyksistä taistelujen taustalla, jotka odottavat ratkaisua. ”Sellainen on mm. tulliliiton ja Ukrainan assosiaatiosopimuksen yhteensovittaminen tai ainakin niiden keskinäinen suhde”, presidentti sanoi.

Presidentti Niinistön mukaan myös EU:lta toivotaan selkeää toimintaa Ukrainan kriisissä. ”Kritiikistä huolimatta EU:ssa on kyetty tekemään yhtenäisiä ratkaisuja esimerkiksi pakotteiden kohdalla. Sitä arvostetaan Ukrainassa”, presidentti muistutti.

Yhteydenpito jatkuu

Presidentti Niinistö keskusteli useiden valtiojohtajien kanssa ennen vierailuaan Venäjälle ja Ukrainaan, ja myös tapaamisten jälkeen hän kertoi aikovansa olla puhelinyhteydessä kumppaneihin niin EU:n piirissä kuin EU:n ulkopuolellekin.

”En ole hakemassa mitään roolia itselleni. Mutta Suomi on ja minä olen sitoutunut kaikin mahdollisin tavoin edistämään rauhan saavuttamista ja kriisin ratkaisemista, jos meidän apuamme tarvitaan”, presidentti sanoi.  ”Minulta on suoraan toivottukin että jatkaisin yhteydenpitoa eri tahoihin.”

Presidentti kertoi myös huomanneensa, että Suomessa on puhuttu matkaan liittyvistä riskeistä. ”Toki olen samaa mieltä, mutta minun vastaukseni on, että sotimisen jatkaminen on joka tapauksessa kaikkein suurin riski.

Kuvia

Matka alkoi keskusteluilla Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Sotshissa. ’Jotta aseet saadaan vaikenemaan, on välttämätöntä olla luottamusta ja toimia myös Venäjältä’, presidentti Niinistö sanoi.  Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Keskustelujen jälkeen presidentit antoivat lausunnot medialle. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Viimeiset sanat ovensuussa ja matka jatkui kohti Ukrainaa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
 Lauantaina Kiovassa oli vuorossa Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon tapaaminen. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  ‘Tapaamisten aikana vahvistui, että avoimelle keskusteluyhteydelle on tarvetta, kaikkea ei puhelimitse sanota. Vahvistui myös, että tällaisen keskusteluyhteyden avaaminen ja viestien välittäminen on tuiki tarpeellista’, presidentti sanoi medialle matkan jälkeen Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tiedotustilaisuus matkan jälkeen