Presidentti Niinistö vierailee itsenäisyyden juhlavuonna kaikissa Suomen maakunnissa

Presidentti Niinistö vierailee Suomen juhlavuonna 2017 kaikissa Suomen maakunnissa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö vierailee Suomen juhlavuonna 2017 kaikissa Suomen maakunnissa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vierailee kaikissa Suomen 19 maakunnassa vuoden 2017 aikana. Kiertueella presidentti juhlistaa Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä. Suomen itsenäisyyden juhlavuoden teema ”Yhdessä” on myös presidentin kiertueen teema.

Ensimmäinen vierailu suuntautuu Lappiin saamelaisten kansallispäivänä 6. helmikuuta. Presidentti osallistuu mm. Saamelaisalueen koulutuskeskuksen Sajoksen, Inarin kunnan peruskoulujen ja lukion järjestämään Suomi-Sápmi 100+100 -juhlaan. Kaksipäiväisen vierailun aikana presidentti käy Inarin lisäksi myös muun muassa 150-vuotisjuhlaansa viettävässä Tervolassa. 

Alkuvuoden aikana presidentti vierailee myös Pirkanmaalla, Kymenlaaksossa, Pohjois-Savossa ja Päijät-Hämeessä. Pirkanmaan matka on 15. helmikuuta, jolloin presidentti mm. avaa Tampereella Nuorten rekrytointitapahtuman ja vierailee Mänttä-Vilppulan Serlachius-museossa. Helmikuun 22. päivä presidentti avaa Lahden MM-hiihdot ja osallistuu lahtelais- ja hollolalaisnuorten järjestämiin tapahtumiin. Kalevalan eli suomalaisen kulttuurin päivänä 28. helmikuuta vierailukohteina ovat Hamina ja Kotka. Minna Canthin eli tasa-arvon päivänä 19. maaliskuuta presidentti osallistuu Kuopion kaupungin Minnan Päiville.

Jokaisella maakuntamatkalla järjestetään myös yleisötapahtuma. Alkuvuoden yleisötapahtumat ovat Tervolassa, Mänttä-Vilppulassa, Hollolassa, Kotkassa ja Kuopiossa. Muista kohteista ja vierailuiden tarkemmasta sisällöstä tiedotetaan aina lähempänä vierailua. Presidentille on saapunut eri puolilta Suomea satoja kutsuja juhlavuoden tapahtumiin.

Presidentin puoliso Jenni Haukio on mukana ainakin ensimmäisellä matkalla Lapissa ja kiertueen päättävällä Pohjois-Pohjanmaan matkalla. Muille matkoille Jenni Haukio osallistuu mahdollisuuksiensa mukaan. 

Juhlavuosi huipentuu itsenäisyyspäiväviikkoon. Tuolloin presidentti osallistuu mm. Eduskunnan juhlaistuntoon sekä vierailee Oulussa, jossa järjestetään presidenttiparin suojelema suorana televisioitava Suomi 100-juhla. Pohjois-Pohjanmaa on samalla viimeinen maakuntakohde. 

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto järjestetään 6.12.2017 Presidentinlinnassa. 
Juhlavuosi näkyy myös presidentin ulkomaanmatkoilla sekä Suomeen suuntautuvissa vierailuissa. Esimerkiksi kesäkuun 1. päivänä kaikki Pohjoismaiset valtionpäät, eli kuninkaallisia Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta sekä Islannin presidentti vierailevat Suomessa. 

Sekä presidentin virka-asunnossa Mäntyniemessä että Presidentinlinnassa järjestetään avoimien ovien päiviä juhlavuoden aikana. Päivämääristä tiedotetaan myöhemmin.

Maakuntamatkat 2017

6.-7.2. Lappi: Inari ja Tervola

15.2. Pirkanmaa: Tampere, Mänttä-Vilppula

22.2. Päijät-Häme: Lahti

28.2. Kymenlaakso: Hamina ja Kotka

19.3. Pohjois-Savo: Kuopio

Muista matkoista tiedotetaan myöhemmin.