Presidentti Niinistö Joensuussa: ammattikoulutusta ja ilmastoasiaa

Presidentti Niinistö keskustelee Taitaja2019-tapahtumassa puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan TaitajaPLUS-kisaan osallistuneiden kanssa. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö keskustelee Taitaja2019-tapahtumassa puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan TaitajaPLUS-kisaan osallistuneiden kanssa. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Joensuussa tiistaina 21. toukokuuta 2019. Päivä sisälsi perehtymistä ammatilliseen koulutukseen, metsien rooliin ilmastonmuutoksessa ja rajavartioston toimintaan.

Vierailu alkoi Taitaja2019-tapahtumalla, jossa yli 400 nuorta kisasi ammattitaidon SM-kilpailussa. Presidentti Niinistön suojeleman tapahtuman tavoite on edistää ammatillista huippuosaamista ja sen laatua sekä arvostusta. Presidentti seurasi muun muassa floristiikan, huonekalupuusepän ja kondiittorin kilpailuja sekä erityistä tukea tarvitsevien kiinteistönhoito-opiskelijoiden TaitajaPLUS-kilpailijoiden suorituksia.

Joensuu Areenalta presidentti Niinistö siirtyi Euroopan metsäinstituutti EFI:in. Kansainvälisen järjestön tavoitteena on edistää metsäalan verkottumista ja tarjota tietoa metsistä ja metsätaloudesta. Instituutin johtaja, tohtori Marc Palahí kertoi tapaamisessa metsien roolista ilmastonmuutoksen torjunnassa ja korosti sen merkitystä, että fossiilitaloudesta olisi siirryttävä uusiutuvaan energiaan ja uusiutuviin materiaaleihin perustuvaan talouteen.

Hiilineutraali kaupunki

Ilmastoteema jatkui myös Joensuun kaupungintalolla, jossa kaupunginjohto esitteli Biocity2025-hankettaan. Joensuun tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä, mikä on Suomen suurista kaupungeista ja kunnista kunnianhimoisin.

ENO-verkkokoulun oppilaita tapaamassa Joensuun kaupungintalolla. Mukana tapaamisessa ilmastodelegaatit Jesse Tanskanen ja Ronja Immonen (Liperin koulu) sekä Aada Saukkonen (Pielisjoen koulu) ja Otso Välimäki (Pyhäselän koulu). Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia

Nuorten ajatuksia ilmastonmuutoksen suhteen presidentti kuuli Enon ilmastoverkkokoulun edustajilta. Tavatut oppilaat osallistuvat touko- ja kesäkuun vaihteessa järjestettävään tasavallan presidentin suojelemaan maailman koululaisten ilmastokokoukseen. Liperiläinen Jesse Tanskanen kertoi presidentille olevansa huolissaan maatalouden selviämisestä ilmaston lämmetessä. Samaten Liperistä kotoisin oleva Ronja Immonen peräänkuulutti vanhemmilta ikäluokilta todellisia tekoja pelkkien sanojen sijaan.

Biocity2025-hankkeeseen liittyen presidentti vieraili myös rakenteilla olevassa Suomen korkeimmassa puukerrostalossa Joensuun Penttilänkulmassa.

Päivän päätti vierailu Pohjois-Karjalan rajavartiolaitokselle Onttolaan. Rajavartiolaitos viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhlavuottaan. Presidentille esiteltiin alueen rajavartiostoa, rajatilannetta sekä varusmieskoulutusta. Ohjelmassa oli myös varusmiesten toimintanäytös ja keskustelu heidän kanssaan.

Edellisen kerran tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Joensuussa kesällä 2017 seuraamassa Jukolan viestiä.