Presidentti Niinistö vieraili Turkissa: ”Turkki on valmis lähtemään ratifiointiprosessiin Suomen kohdalla”

Presidentti Sauli Niinistö ja presidentti Recep Tayyip Erdoğan tapasivat Ankarassa 17. maaliskuuta 2023. Kuva: Riikka Hietajärvi/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Sauli Niinistö ja presidentti Recep Tayyip Erdoğan tapasivat Ankarassa 17. maaliskuuta 2023. Kuva: Riikka Hietajärvi/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Turkissa 16.–17. maaliskuuta 2023.

Presidentti Niinistö tapasi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin 17. maaliskuuta Ankarassa. Presidentit kävivät perusteelliset keskustelut geopoliittisesta tilanteesta, Suomen ja Turkin kahdenvälisistä suhteista, Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksistä sekä maanjäristyksen jälkeisestä jälleenrakennuksesta.

Tapaamisen yhteydessä presidentti Erdoğan allekirjoitti päätöksensä lähettää Suomen ratifiointi Turkin parlamentin käsiteltäväksi.

”Ymmärsimme jo aiemmin, että olitte tehneet päätöksenne ja allekirjoitus tänään vahvistaa sen, että Turkin parlamentti alkaa työskennellä Suomen jäsenyyden ratifioinnin kanssa”, presidentti Niinistö totesi tapaamisen jälkeen pidetyssä yhteisessä lehdistötilaisuudessa.

Presidentti nosti esiin myös Ruotsin Nato-jäsenyyden ja totesi, että Suomen Nato-jäsenyys ei ole täydellinen ilman Ruotsia. ”Haluaisin nähdä Vilnassa liittokunnan, jossa on 32 jäsentä”, presidentti sanoi.

Ennen tapaamista presidentti laski seppeleen Turkin tasavallan perustajan ja ensimmäisen presidentin Mustafa Kemal Atatürkin mausoleumilla Ankarassa.

Vierailu alkoi maanjäristysalueelta

Torstaina 16. maaliskuuta presidentti Niinistö vieraili maanjäristysalueella Kahramanmaraşissa Kaakkois-Turkissa.

Väliaikaisasunnoiksi rakennetussa Karacasu Container City -konttikylässä presidentti tapasi Kahramanmaraşin kuvernöörin Faruk Çoşkunin ja Ağrın kuvernöörin Osman Varolin sekä paikallisia asukkaita ja avustustyöntekijöitä. Presidentti kertoi Suomen humanitäärisen- ja asiantuntija-avun Turkille jatkuvan.

Tapaamisessa järistysalueella työskentelevien suomalaisasiantuntijoiden kanssa presidentti kiitti heitä heidän tärkeästä työstään. ”Me olemme teistä ylpeitä”, presidentti sanoi.

Lehdistötilaisuudessa Ankarassa presidentti Niinistö totesi maanjäristyksen tuhojen järkyttäneen. Hallinnon ja avustustyötekijöiden arvokas ja tehokas työ herätti kuitenkin myös toivoa. ”Ihmiset ymmärtävät, kuinka tärkeää on työskennellä yhteisen hyvän eteen. Toivottavasti näkisimme sen moninkertaistuvan kansainvälisellä näyttämöllä.”

Presidentti Niinistön seurueessa oli mukana myös ulkoministeri Pekka Haavisto.

VIDEO

Videotallenne mediatapaamisesta Ankarassa suomalaisen median kanssa 17. maaliskuuta 2023