Presidentti Niinistö virallisella vierailulla Norjassa: Elämme nyt uudessa todellisuudessa

Puheen jälkeen presidentti Niinistö ja Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre keskustelivat, moderaattorina toimi Nupin johtaja Ulf Sverdrup. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Puheen jälkeen presidentti Niinistö ja Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre keskustelivat, moderaattorina toimi Nupin johtaja Ulf Sverdrup. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki virallisen vierailun Norjaan 10.–11. lokakuuta 2022.

Vierailu käynnistyi maanantaina 10. lokakuuta Oslossa Norjan ulkopoliittisen instituutin NUPIn tilaisuudella, jossa presidentti Niinistö oli pääpuhujana.

”Elämme nyt uudessa todellisuudessa”, presidentti sanoi puheessaan. ” Valitettavasti Venäjän suvereenia maata, omaa naapurimaataan vastaan käymän julman hyökkäyssodan loppua ei ole näköpiirissä. Tämän aamun uutiset summittaisista iskuista Kiovaan ja muihin Ukrainan suuriin kaupunkeihin vain vahvistavat tämän.”

Presidentti Niinistön mukaan sodan vaikutukset eivät rajoitu Ukrainaan. Turvallisuustilanne on Euroopassa vaarallisempi kuin pitkään aikaan. ”Jos me täällä Pohjois-Euroopassa tarvitsimme jonkinlaisen varoitusmerkin meitä uhkaavista vaaroista, äskettäin saimme sellaisen. Kaksi viikkoa sitten Itämerellä tapahtuneet räjähdykset, jotka johtivat kaasuvuotoihin Nord Stream -putkissa, on tutkittava perusteellisesti.”

”Meidän on oltava valppaita”

Tulevina kuukausina kriisinkestävyyttämme tullaan testaamaan ja yllätyksiin on varauduttava, presidentti sanoi. ”Yhtenäisyytemme ylläpitäminen ja kriisinkestävyytemme säilyttäminen vaativat meiltä jokaiselta jatkuvia ponnisteluja. Meidän on oltava valppaita. Meidän on oltava valmiita vaikeisiin valintoihin. Meidän on pidettävä yhtä niitä tehdessämme”, presidentti sanoi.

Presidentti Niinistö totesi, että kun ”koko pohjoismainen perhe”, kuuluu Natoon, pohjoismainen yhteistyö syntyy luontaisesti. ”Mutta haluan painottaa seuraavaa: Suomi ei pyri rakentamaan minkäänlaista alueellista blokkia Naton sisälle. Tarkastelemme Itämeren aluetta kokonaisuutena. Tarkastelemme liittoumaa kokonaisuutena.”

Presidentti Niinistön avauspuheenvuoron jälkeen hän ja Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre keskustelivat aiheesta. Keskustelua moderoi Nupin johtaja Ulf Sverdrup.

Norjan ulkopoliittisen instituutin tilaisuuden jälkeen presidentti Niinistö tapasi Norjan kuningas Harald V:n, kuningatar Sonjan ja kruununprinssi Haakonin kuninkaanlinnassa.

Kahdenväliset keskustelut pääministeri Gahr Støren kanssa presidentti Niinistö kävi iltapäivällä pääministerin virka-asunnolla. Aiheina olivat turvallisuuspoliittinen tilanne Euroopassa, Venäjän sotatoimet Ukrainassa, energia sekä Suomen ja Norjan yhteistyö ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa.

Keskustelujen päätteeksi presidentti ja pääministeri pitivät yhteisen lehdistötilaisuuden.

Tiistaina 11. lokakuuta presidentti Niinistö tapasi Norjan puolustusministeri Bjørn Arild Gramin. Presidentti ja puolustusministeri keskustelivat Ukrainan tilanteesta, Suomen Nato-jäsenyydestä sekä pohjoismaisesta puolustusyhteistyöstä Nordefcosta.

Presidentti vieraili myös Norjan parlamentissa, Stortingetissa, missä hän keskusteli parlamentin puhemies Masud Gharahkhanin sekä Norjan ulkoasiain- ja puolustusvaliokunnan kanssa.

Katso tallenne

Presidentti Niinistö puhui Norjan ulkopoliittisen instituutin seminaarissa 10.11.2022