Presidentti Niinistö Sloveniassa: Elämme EU:n suhteen ratkaisevia aikoja

Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki virallisen vierailun Sloveniaan 23.–24. toukokuuta 2019.

Presidentti Niinistö kävi viralliset keskustelut Slovenian presidentti Borut Pahorin kanssa torstaina 23. toukokuuta Ljubljanassa. Suomen ja Slovenian kahdenvälisten suhteiden lisäksi presidenttien keskusteluissa olivat esillä muun muassa turvallisuuspolitiikkaan ja Euroopan tulevaisuuteen liittyvät kysymykset sekä ilmastonmuutos.

Presidentti Niinistö korosti yhteisessä lehdistötilaisuudessa Suomen ja Slovenian erinomaisia suhteita ja samankaltaisuuksia: ”Mielestäni meillä on yhteinen etu puolellamme: Olemme tarpeeksi pieniä ja tarpeeksi vaarattomia. Lisäksi meitä ei pelkästään yhdistä se, että olemme Euroopan metsäisimmät maat, vaan jaamme myös yhteiset perusarvot. Sen varaan on hyvä rakentaa yhteistyötä”, presidentti sanoi.

EU:n ääni kuuluville

Presidentit keskustelivat myös Suomen heinäkuussa alkavasta EU-puheenjohtajuudesta. Yhtä lailla Euroopan unionin suhteen presidentti kehotti etsimään yhdistäviä tekijöitä: ”Elämme EU:n suhteen ratkaisevia aikoja. Meidän olisi syytä kysyä itseltämme, mikä meitä yhdistää. Siitä syntyisi vilkas keskustelu ja olen varma, että löytäisimme paljon yhteistä. Meidän olisi syytä palauttaa mieliimme alkuperäinen eurooppalainen henki. Sen myötä ymmärtäisimme, että vaikka olemme monista asioista eri mieltä, meillä on silti sama henkinen vire. Niin saisimme asioita taas aikaiseksi.”

Eräs keskeisistä tavoitteista olisi saada EU:n ääni jälleen kuulluksi kansainvälisissä asioissa: ”EU on ikäänkuin menettänyt äänensä kansainvälisillä areenoille. Emme enää istu pöydissä, joissa käsitellään koko maailmaa koskevia kriisejä. Yksi puheenjohtajuutemme keskeinen tavoite on saada EU:n ääni taas kuuluviin.”

Suomen puheenjohtajuuskauden ehkä tärkeimmäksi aiheeksi presidentti nosti ilmastonmuutoksen torjunnan. ”Suomen mielestä tarvitaan enemmän toimia. Näytämme myös itse esimerkkiä ilmastonmuutoksen suhteen, sillä ilman omaa panosta ei voi patistaa muita yhteistyöhön. Sama koskee EU:ta – jos se ei tee enemmän itse, ei se voi kertoa muille, että niiden pitäisi toimia.”

Presidentti Niinistö tapasi torstaina Ljubljanassa myös Slovenian pääministerin Marjan Šarecin ja kansalliskokouksen puhemiehen Dejan Židanin.

Nuorten vallankumous

Ilmastonmuutos oli aiheena myös Kranjin lukiossa pidetyssä keskustelutilaisuudessa iltapäivällä. Presidentti Niinistö ja presidentti Pahor keskustelivat opiskelijoiden kanssa yli tunnin.

”Älkää menettäkö uskoanne parempaan tulevaisuuteen”, presidentti Niinistö sanoi lukiolaisille. Hän totesi, että aiemminkin on tehty virheitä, jotka on pystytty korjaamaan: vesiä pilattu, DDT:tä käytetty hyönteismyrkkynä, raskasmetallipäästöjä polttoaineista. ”Näin tapahtui, mutta sitten tajusimme, että käyttäydyimme tulevia sukupolvia kohtaan typerästi. Vaikka yhteisöt ja ihmiset heräsivätkin myöhään, oikea tie lopulta löydettiin.”

Älkää menettäkö uskoanne parempaan tulevaisuuteen

”Olen sanonut, että meneillään on vallankumous: nuorten vallankumous, jossa he vaativat puhtaampaa ympäristöä. Se on ainoa vallankumous, johon olen sitoutunut”, presidentti Niinistö sanoi. ”Äänenne kuullaan pian myös Helsingissä, kun nuoria 70:stä maasta saapuu ilmastokokukseen. Toivon tapaavani teitä silloin.”

Uusiutuvaa energiaa ja lentomäkeä

Slovenian-vierailun toinen päivä alkoi yritysvierailulla Preddvorissa, jossa presidentti Niinistö ja presidentti Pahor tutustuivat Jelovican tehtaaseen. Jelovica on Slovenian suurin valmistaloja tekevä yritys, ja se käyttää tuotantoprosessissaan aurinkopaneeleilla ja omalla vesivoimalla tuotettua energiaa.

Suha pri Predosljahin ekokylässä presidentit tutustuivat uusiutuvan energian varastointiin. EU:n pilottihankkeessa aurinkopaneeleilla kerätty energia otetaan akkujärjestelmällä talteen, jolloin sitä voidaan käyttää tarpeiden mukaan myöhemmin. Hanketta koordinoi Teknologian tutkimuskeskus VTT.

Vierailu päättyi Planican talviurheilukeskukseen, jossa presidentit paljastivat keskuksen edessä Suomen ja Slovenian ystävyyden penkin. Presidenttien oppaana toimi Planican talviurheilukeskuksen johtaja Jelko Gros. Suomalaisille Planican lentomäki on tuttu, sillä ME-hypyn ovat mäessä leiskauttaneet Matti Nykänen, Toni Nieminen ja Matti Hautamäki. Presidentti Niinistö vierailikin lentomäen huipulla.

Presidentti Niinistö ja presidentti Pahor tapasivat edellisen kerran helmikuussa 2019 Münchenin turvallisuuskonferenssin yhteydessä. Edellisen presidenttitason vierailun Suomesta Sloveniaan teki presidentti Tarja Halonen vuonna 2005.