Presidentti Niinistö Viron valtiovierailulla: EU:n perustehtävä on rauhan ylläpitäminen

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio vastaanottivat Viron presidentin Toomas Hendrik Ilveksen ja rouva Evelin Ilveksen valtiovierailulle Eteläesplanadilla 13. toukokuuta. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Euroopan turvallisuus on pääaiheena Viron presidentin Toomas Hendrik Ilveksen valtiovierailulla 12.-14. toukokuuta 2014.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistutti vierailun lehdistötilaisuudessa EU:n alkuperäisestä perustehtävästä, rauhan ylläpitämisestä. ”Onko niin, että EU voi toteuttaa tätä perustehtäväänsä pelkästään Naton kautta? Vai pitäisikö sekä EU:n itse että sen jäsenmaiden tehdä parhaansa rauhan ylläpitämiseksi? Tämä liittyy puolustukseen, ja siksi Suomi on ollut ja tulee olemaan aktiivinen keskustelussa EU:n yhteisestä turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta. Jos meillä on perusarvo, meidän tulee ylläpitää sitä itse. En tarkoita, että Nato jätettäisiin ulkopuolelle, mutta EU:n jättäminen ulkopuolelle ei ole oikea ratkaisu.”

Presidentti Niinistön mukaan Eurooppa on Ukrainan kriisin myötä aivan uuden tilanteen edessä, jota kukaan ei osannut ennustaa. ”Vaikuttaa siltä kuin olisimme ottaneet askeleita taaksepäin. En tarkoita uutta kylmää sotaa, mutta meillä on edessä syvä epäluottamuksen aika EU:n ja Venäjällä, joka voi jatkua pitkäänkin.”

Presidentin mukaan Ukrainan tilanteen kehittymistä on vaikea ennakoida, mutta tällä hetkellä tärkeintä on estää väkivaltaisuuksien leviäminen. Tämä saattaa edellyttää vahvempaa kansainvälistä läsnäoloa, ja Suomi aikookin lisätä panostustaan Etyjin tarkkailumissioon. Lisäksi Ukrainassa toimivien ryhmien tulisi riisua aseensa. Toisaalta Ukrainan sisäistä legitimiteettiä tulisi vahvistaa, missä tulevat presidentinvaalit ovat tärkeät.

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Presidentit kahdenvälisissä keskusteluissa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Kansainvälisen tilanteen lisäksi presidenttien keskusteluissa olivat esillä muun muassa Suomen ja Viron kahdenväliset suhteet. Presidentti Niinistö huomautti, että Suomen ja Viron välinen kauppa kasvaa Euroopan taloustilanteesta huolimatta. Konkreettisina esimerkkeinä nousivat esille yhteistyö ICT-alalla sekä Helsinkiin valmistuva uusi lastensairaala, jossa voisi olla mahdollista tarjota erikoissairaanhoitoa myös virolaisille lapsille.

Presidentit keskustelivat myös alueellisesta yhteistyöstä sekä turvallisuuspoliittisista kysymyksistä, kuten kyberturvallisuudesta. Suomi on lähettämässä kaksi asiantuntijaa Tallinnassa toimivaan Naton kyberpuolustuskeskukseen. Lisäksi esillä oli Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö.

Laaja yritysvaltuuskunta mukana

Virallisten keskustelujen sekä Helsingin kaupungin tarjoaman lounaan jälkeen ohjelma jatkuu Suomen ja Viron taloussuhteita käsittelevällä seminaarilla. Presidentin seurueessa on mukana lähes 40 hengen yritysvaltuuskunta.  Presidentti Ilves seurueineen vierailee tiistaina iltapäivällä peli- ja viihdeyhtiö Roviolla Espoossa. Lisäksi presidentti Ilves pitää puheen Maanpuolustuskurssiyhdistys ry:n tilaisuudessa. Päivän päättää presidentti Niinistön puolisoineen isännöimä juhlapäivällinen Säätytalolla.

Päivällispuheessaan presidentti Niinistö käsitteli Ukrainan kriisiä sekä Suomen ja Viron kahdenvälisiä suhteita. ”Meitä yhdistävät niin historian vaiheet kuin nykypäivän kumppanuus niin kahdenvälisesti, alueellisesti Itämeren piirissä kuin EU:n ja yhteisvaluutta euron puitteissa. Meitä yhdistää myös tulevaisuus eli sinnikäs halumme rakentaa entistä parempaa, vakaampaa ja menestyvämpää maailmankolkkaa tänne pohjoiseen Eurooppaan”, presidentti Niinistö sanoi.

Hän muistutti myös, että Suomi ja Viro ovat molemmat pieniä maita, jotka eivät voi kilpailla määrällä, vaan ainoastaan laadulla: ”Sen mitä teemme, on meidän tehtävä hyvin ja tarkasti. Ei ole voimia tuhlattavaksi. Ei ole varaa virheisiin. Tämä laadun ja tarkkuuden – tekeepä nyt mieli sanoa myös säästäväisyyden – periaate vaikuttaa meillä aina ja kaikkeen. – – Molemmat kansakunnat ovat menestyneet tältä pohjalta erinomaisen hyvin.”

Keskiviikkona 14. toukokuuta presidentti Ilves laskee seppeleen Hietaniemen hautausmaalla sekä vierailee eduskunnassa, jossa hän tapaa puhemies Eero Heinäluoman ja pääministeri Jyrki Kataisen.  Lisäksi presidentti Ilves käy Vuosaaren satamassa ja presidenttiparit vierailevat yhdessä Suomenlinnassa.

Presidenttien puolisot tutustuivat tiistaina Tove Janssonin näyttelyyn Ateneumissa. Lisäksi rouva Evelin Ilveksen erillisohjelmassa on mm. tutustumista suomalaiseen designiin sekä vierailut urheilulääketieteen keskukseen ja Suuntoon.

Kuvia

Presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio vastaanottivat Viron presidentin Toomas Hendrik Ilveksen ja rouva Evelin Ilveksen valtiovierailulle Eteläesplanadilla 13. toukokuuta. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Kunniakomppanian tarkastus Eteläesplanadilla. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Presidentti Ilves puolisoineen allekirjoittamassa vieraskirjaa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
Valtiovierailun lahjojen vaihto. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Kahdenvälisissä keskusteluissa. Kansainvälisen tilanteen lisäksi presidenttien keskusteluissa olivat esillä muun muassa Suomen ja Viron kahdenväliset suhteet. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Presidentit osallistuivat Suomen ja Viron taloussuhteita käsittelevään seminaariin. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
Hetki ennen valtiovierailun juhlapäivällisiä Säätytalossa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Juhlapäivälliselle osallistui noin sata kutsuvierasta. Kirjailija Sofi Oksanen puolisoineen kättelyvuorossa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Kevätretkellä olleet Staffansby lågstadiumin oppilaat tervehtivät Suomen ja Viron presidenttipareja Suomenlinnassa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
Presidentit laskevat seppeleet Suomen merivoimien palveluksessa kaatuneiden virolaisten muistomerkille Suomenlinnassa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Video lehdistötilaisuudesta: