Presidentti Niinistö virtuaalivierailulla HUS:ssa: Kiitos, että pidätte huolta

Kuva: Tasavallan presidentin kanslia

Kuva: Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki virtuaalivierailun Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin (HUS) keskiviikkona 22. huhtikuuta 2020. Tilaisuuden aikana presidentti Niinistö oli videoyhteydessä useisiin eri HUS:n osastoihin, joissa henkilökunta kertoi työstään ja havainnoistaan koronapandemian aikana.

Virtuaalivierailun aluksi HUS:n johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoi HUS:n toimenpiteistä pandemian hoitamiseksi ja torjumiseksi. Poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta HUS on kyennyt muokkaamaan toimintaansa vastaamaan koronapandemian aiheuttamiin haasteisiin muun muassa kouluttamalla henkilöstöä uusiin tehtäviin ja lisäämällä testauskapasiteettia. Henkilöstö on hänen mukaansa osoittanut suurta ammattitaitoa ja motivaatiota ison haasteen edessä.

Presidentti Niinistö kiitti HUS:n henkilökuntaa sekä terveydenhuollon ammattilaisia ympäri Suomen heidän toiminnastaan koronapandemian aikana: ”Se on jättänyt hyvin vakuuttavan tunteen meille kaikille. Juuri sellainen luottamuksen tunne on äärettömän tärkeää ihmisten keskuudessa. Että tietää, että johonkin voi luottaa. Ja terveydenhoitojärjestelmämme kokonaisuudessaan on antanut erinomaisen vastauksen.”

Rautaista yhteistyötä ja omistautumista

Videoyhteydet virtuaalivierailulla oli avattu lisäksi Meilahden sairaalan teho-osastolle, päivystykseen ja infektio-osastolle sekä Kirurgisen sairaalan väliaikaiselle teho-osastolle.

Meilahden sairaalan teho-osastolla sairaanhoitaja Susan Laine ja osastonylilääkäri Anna-Maija Korhonen kertoivat tunnelman olevan hyvä. Osastolla on noin kuusi viikkoa keskitytty pelkästään koronaviruspotilaiden hoitoon. Tällä hetkellä uskoa hoitotyöhön luo se, että yhä useampi on selvinnyt teho-osastolle ja sieltä eteenpäin kotiin.

Meilahden päivystysosastolla keuhkotauteihin erikoistuva lääkäri Jere Reijula ja infektiolääkäri Lasse Lönnqvist jakoivat Laineen ja Korhosen tuntemukset. Vaikka toiminta saatiin nopeasti liikkeelle, ensimmäiset viikot olivat henkisesti raskaita, sillä virusta ei vielä tunnettu kovin hyvin. Nyt tilanne on heidän mukaansa henkisesti helpompi, sillä paranemisia tapahtuu koko ajan ja virusta ymmärretään paremmin.

Tällä hetkellä huolta henkilöstössä herättää jaksamisen lisäksi omien kollegoiden ja läheisten turvallisuus. Työtä yhteisen päämäärän hyväksi tehdään sitoutuneesti: ”On helppo herätä ja lähteä aamulla töihin, sillä nyt jos koskaan tuntuu siltä, että meistä on apua”, lääkäri Reijula sanoi.

Presidentti Niinistö totesi henkilökunnalle, että hänen kuulemansa henkilökunnan suhtautumisesta koronavirustilanteeseen on ollut lohdullista. ”Tulee sellainen olo, että te olette nyt saaneet kiinni siitä pirulaisesta, joka aiemmin leijaili tuntemattomana. Se on lohdullista kuulla. Minä kovasti kannustan teitä jaksamaan ja ennen kaikkea totean, että teidän otteenne on hyvin vaikuttava. Minulla on nyt sellainen tunne, että meitä parannetaan intohimoisesti – kiitos teille siitä.”