Presidentti Niinistö virtuaalivierailulla Rajavartiolaitoksella: On merkittävää kuulla, miten isänmaan rajoista on pidetty huolta

Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki virtuaalivierailun Rajavartiolaitokselle torstaina 7. toukokuuta 2020. Vierailun aikana presidentti Niinistö kuuli Rajavartiolaitoksen toiminnasta koronakriisin aikana. Videoyhteydet otettiin Rajavartiolaitoksen johdon lisäksi Länsi-Suomen merivartiostoon ja Tornion rajanylityspaikalle.

Valtioneuvosto päätti Suomen rajaliikenteen rajoittamisesta tiistaina 17. maaliskuuta. Tämä toi suuren muutoksen myös rajavartioiden työhön: kahden päivän kuluttua tästä Rajavartiolaitos palautti tilapäisesti kattavat rajatarkastukset ulkorajaliikenteen lisäksi myös sisärajaliikenteeseen.

Virtuaalivierailun aikana Rajavartiolaitoksen henkilökunta kertoi presidentti Niinistölle, että vaikka tilanne on hyvin poikkeuksellinen ja henkilöstöä on jouduttu siirtämään eri paikkoihin, työtä tehdään hyvillä mielin. Henkilökunta on laitoksen tärkein voimavara ja sen jaksamisesta sekä terveydestä on pidetty hyvää huolta. Myös yhteistyö muiden viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen kanssa on sujunut hyvin ja rajaturvallisuutta on pystytty ylläpitämään suunnitellusti.

Muutoksia työhön on jälleen luvassa kesän tullessa ja esimerkiksi resursseja uudelleen sijoitetaan, kun muun muassa vesiliikenne jälleen lisääntyy. Henkilökunnan mukaan Rajavartiolaitoksen monipuolisuus antaa heille kyvyn nopeasti reagoida ja mukauttaa toimintaansa.

Presidentti Niinistö totesi, että hänelle on varsin merkittävää kuulla, miten isänmaan rajoista on koronakriisin aikana pidetty huolta. ”Ja siihen me kyllä luotamme.” Hänen mukaansa toimiva organisaatio kykenee hyvin nopeasti luomaan vastauksen uusiin haasteisiin, kuten Rajavartiolaitos ja sen henkilökunta ovat tehneet. ”Se on hieno suoritus”, hän sanoi.