Presidentti Niinistö YK:n ilmastokokouksessa: ”On tehtävä enemmän ja nopeammin”

Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui 3. joulukuuta 2018 Puolan Katowicessa YK:n ilmastokokoukseen Suomen valtuuskunnan puheenjohtajana. Presidentti Niinistö piti Suomen kansallisen puheenvuoron päämiesten ilmastohuippukokouksessa. Presidentti alleviivasi, että toimien on oltava nykyistä kunnianhimoisempia, koska ilmasto uhkaa lämmetä huomattavasti enemmän, kuin mitä maapallo kestää.

”Toivoa on edelleen, mutta aikaa ei ole hukattavaksi. Meidän on toimittava heti. Ja ”meillä” tarkoitan meistä jokaista. Meidän kaikkien on paitsi tehtävä enemmän, myös toimittava nopeammin.” Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin kuuluu lämpenemisen rajoittaminen selvästi alle 2 asteeseen, mutta toistaiseksi annetut lupaukset johtavat yli kolmen asteen lämpenemiseen.

Presidentti kertoi Suomen tavoittelevan hiilineutraaliutta vuoteen 2045 mennessä, mutta sanoi samalla, että myös Suomen on tehtävä enemmän: ”Olen ilokseni huomannut, että suomalaisessa yhteiskunnassa on siihen kasvavaa halukkuutta. Suomi haluaa osoittaa, että on mahdollista olla hiilineutraali, luonnonvaroja tehokkaasti käyttävä maa ilman hyvinvointimme tai talouskasvun uhraamista.”

Suomi haluaa osoittaa, että on mahdollista olla hiilineutraali, luonnonvaroja tehokkaasti käyttävä maa ilman hyvinvointimme tai talouskasvun uhraamista.”

Arktinen alue on pelastettava

Erityisen huomion puheenvuorossaan presidentti Niinistö antoi arktiselle alueelle, joka lämpenee nyt kaksi kertaa maailman keskiarvoa nopeammin. Suomi toimii parhaillaan Arktisen neuvoston puheenjohtajana ja on pyrkinyt toimimaan mustan hiilen päästöjen vähentämiseksi. ”Aluetta ei voi pelastaa ilman hiilidioksidipäästöjen vähentämistä, mutta mustan hiilen vähentäminen toisi välittömiä lisätuloksia lämpötilan nousun hidastamisessa. Ja jotta voimme pelastaa maapallon, meidän on ensin pelastettava arktinen alue”, painotti presidentti Niinistö. Suomi toimii Arktisen neuvoston puheenjohtajana vielä huhtikuuhun 2019 saakka. Kaudellaan Suomi tavoittelee kautta aikain ensimmäistä Arktisen neuvoston huippukokousta.

Työ on aloitettava nyt ja tässä

Katowicessa järjestettävän YK:n ilmastokokouksen tavoitteena on sopia yhteiset säännöt sille, miten Pariisin sopimus saataisiin toimeenpantua. Katowicen ilmastokokous kestää lähes kaksi viikkoa. Siihen sisältyvän yksipäiväisen valtionpäämiesosuuden, johon presidentti Niinistö osallistui, haluttiin osoittavan sitoutumista Pariisin sopimukseen ja vauhdittavan neuvotteluja. Se on tärkeä askel matkalla kohti YK:n pääsihteeri Guterresin ensi syyskuussa isännöimää ilmastohuippukokousta. ”Meidän on yritettävä enemmän, ja tehtävä se yhdessä. Työ on aloitettava nyt ja tässä. Olemme sen tuleville sukupolville velkaa”, evästi presidentti Niinistö. Hän osallistui myös Pariisin ilmastokokoukseen vuonna 2015.