Presidentti Niinistö YK:n kestävän kehityksen huippukokouksessa: Olemme jokainen vastuussa

Presidentti Niinistö puhui YK:n kestävän kehityksen huippukokouksen avajaisistunnossa 25. syyskuuta. Kuva: UN Photo

Presidentti Niinistö puhui YK:n kestävän kehityksen huippukokouksen avajaisistunnossa 25. syyskuuta. Kuva: UN Photo

Jokainen on vastuussa kestävän kehityksen tavoitteista, presidentti Niinistö sanoi Yhdistyneiden kansakuntien kestävän kehityksen huippukokouksen avajaisistunnossa New Yorkissa 25. syyskuuta 2015. ”Voimme itse valita jätämmekö tuleville sukupolville perinnöksi toivoa vai epätoivoa. Päätös on meidän.”

Kokouksessa YK:n jäsenmaat hyväksyivät uudet kestävän kehityksen tavoitteet ja toimintaohjelman. Tavoitteet ohjaavat kestävän kehityksen edistämistä vuoteen 2030 asti kaikkialla maailmassa – myös Suomessa.

Presidentti Niinistön mukaan vuosituhattavoitteiden saavuttamisessa on edetty merkittävästi ja yhteistyöllä on autettu yli miljardi ihmistä on  pois äärimmäisestä köyhyydestä. ”Määrä vastaa kotimaani Suomen väkilukua 200-kertaisesti ja Ugandan väkilukua 27-kertaisesti.”

Sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen on varmin tapa vähentää köyhyyttä sekä edistää kattavaa kasvua ja vaurautta, presidentti sanoi puheessaan. ”Emme yksinkertaisesti kykene ratkaisemaan maailman ongelmia, jos puolet väestöstä ei koskaan pääse johtaviin asemiin vaan alistetaan toisen puolen määräysvallan alle. Tavoitteiden saavuttamiseksi meidän on muutettava ajattelu- ja toimintatapojamme.”

Ei varaa kiistelyyn tai epäonnistumiseen

Ilmastonmuutos puolestaan vaikuttaa satojen miljoonien ihmisten elinkeinoihin jo tälläkin hetkellä. ”Ilmastomuutoksen hillitseminen sekä terveyden ja riittävän ruoka- ja vesihuollon turvaaminen edellyttävät yhteisiä, maailmanlaajuisia valvontatoimia sekä yhteiskunnallisten, taloudellisten ja ympäristötekijöiden mallintamista. Siksi Pariisin ilmastokokouksessa 2015 laadittavan ilmastosopimuksen on oltava kattava ja kunnianhimoinen.”

”Meillä ei ole varaa kiistelyyn tai epäonnistumiseen – meidän on pakko onnistua. Epäonnistumisen hinta on yksinkertaisesti liian korkea, ja se aiheuttaisi liian suurta inhimillistä kärsimystä”, presidentti Niinistö sanoi.

Tavoitteet ja toimenpideohjelma Transforming our World: The 2030 Agenda for Sustainable Development ovat jatkoa tänä vuotta päättyville YK:n vuosituhattavoitteille sekä ympäristö- ja kehityskysymyksiä käsittelevälle Rion agendalle.

Kolmipäiväiseen kestävän kehityksen huippukokoukseen osallistuu ennätysmäärä, noin 160 valtion- ja hallitusten päämiestä sekä laaja joukko järjestöjä, yrityksiä ja muita yhteiskunnan toimijoita.

Kestävän kehityksen tavoitteet ja toimintaohjelma ovat Suomen tärkeä lähtökohta Suomen uudelle kehityspoliittiselle linjaukselle, joka valmistuu syksyn aikana.

Presidentti Niinistö osallistuu YK:n korkean tason viikolla useisiin sivutapahtumiin, ja käyttää puheenvuorot mm. YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin ja Kiinan isännöimässä tasa-arvotapahtumassa sekä Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman koolle kutsumassa rauhanturvahuippukokouksessa. Lisäksi ohjelmassa on kahdenvälisiä tapaamisia. Myös tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio osallistuu YK-viikon ohjelmaan.

Presidentti Niinistö toimii YK:n yleiskokouksessa Suomen valtuuskunnan puheenjohtajana. Korkean tason viikolle osallistuvat myös ulkoasiainministeri Timo Soini, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sekä sisäministeri Petteri Orpo.