Presidentti Niinistö YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa: Meillä kaikilla on paljon voitettavaa tasavertaisesta yhteistyöstä

Presidentti Niinistö puhui YK:n yleiskokouksessa keskiviikkona 20. syyskuuta. Kuva: Agaton Strom/Suomen YK-edustusto

Presidentti Niinistö puhui YK:n yleiskokouksessa keskiviikkona 20. syyskuuta. Kuva: Agaton Strom/Suomen YK-edustusto

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili puolisonsa Jenni Haukion kanssa New Yorkissa, jossa presidentti johti Suomen valtuuskuntaa Yhdistyneiden kansakuntien 78. yleiskokouksen korkean tason viikolla 18.–21. syyskuuta 2023.

Presidentti piti Suomen kansallisen puheenvuoron yleiskokouksessa keskiviikkona. Puheenvuorossaan hän totesi, että maailmasta on tullut entistäkin monimutkaisempi. Globaalit jännitteet ovat korkealla ja suurvaltakilpailu kiihtyy. Myös erilaiset maailmankuvat näyttävät olevan keskenään törmäyskurssilla.

”Tämän istunnon teemana on ’Luottamuksen uudelleenrakentaminen ja maailmanlaajuisen solidaarisuuden elvyttäminen’. Se ei saa jäädä tyhjäksi sanahelinäksi. Meidän on laitettava nuo sanat käytäntöön”, hän sanoi.

Presidentti Niinistö korosti, kuinka monet kohtaamamme haasteet – ilmastonmuutoksesta pandemioihin, köyhyyteen ja sotiin – eivät ole yhden maan tai samanmielisen maaryhmän ratkaistavissa. Myös uusien teknologioiden tarjoamia mahdollisuuksia on hänen mukaansa parasta hyödyntää yhdessä.

Ukraina ansaitsee oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan

Presidentti Niinistö puhuu YK:n yleiskokouksessa 20. syyskuuta 2023. Kuva: Agaton Strom/Suomen YK-edustusto

Puheenvuorossaan presidentti sanoi Suomen tukevan Ukrainaa oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan saavuttamiseksi. ”Mutta Ukrainan ei tulisi joutua ponnistelemaan yksin. Tarvitaan niin laajaa kansainvälistä osallistumista kuin mahdollista. On ehdottoman tärkeää, että hiljattain Jeddassa käytyjä keskusteluita jatketaan.”

Yleiskokouksen korkean tason viikolla järjestettiin myös erillinen YK:n turvallisuusneuvoston avoin istunto Ukrainasta, jossa Pohjoismaiden yhteisen puheenvuoron piti Tanska. Presidentti Niinistö totesi yleiskokouspuheenvuorossaan istunnon olevan erittäin tärkeä tilaisuus keskustella ja etsiä tietä eteenpäin. ”Sodan saattaminen oikeudenmukaiseen päätökseen on ukrainalaisten kannalta olennaisen tärkeää. Samalla se voi auttaa vähentämään jännitteitä laajemminkin.”

Presidentti otti esille myös ihmisoikeudet sekä ilmastonmuutoksen ja luontokadon. Kansainvälisen asevalvonta-arkkitehtuurin murentumisesta hän totesi, että tärkeistä sopimuksista on luovuttu ja asevalvonnan uudelleenrakentaminen ja vahvistaminen nykyisessä kansainvälisessä tilanteessa on vaikeaa. ”Meidän on kuitenkin syytä ymmärtää, että maailma ilman yhteisesti sovittuja sääntöjä ja läpinäkyvyyttä on arvaamaton.”

”Kestävän kehityksen on oltava kaiken toimintamme ytimessä”

Presidentti Niinistö ja YK:n pääsihteeri Guterres keskustelivat tapaamisessaan muun muassa pääsihteeri Our Common Agenda -aloitteesta. Kuva: Riikka Hietajärvi/Tasavallan presidentin kanslia

Korkean tason viikolla järjestettiin myös YK:n pääsihteeri António Guterresin isännöimä kestävän kehityksen huippukokous, jonka presidentti Niinistö totesi osuvan kriittiseen aikaan. ”Olemme puolivälissä Agenda 2030:n täytäntöönpanolle asetettua aikataulua. Emmekä ole lähelläkään tavoitteidemme saavuttamista.” Asian eteen on hänen mukaansa tehtävä entistäkin enemmän töitä.

”Kestävä kehitys ei saa olla vain päälle liimattu koriste. Sen on oltava kaiken toimintamme ytimessä”, presidentti sanoi puheenvuorossaan.

Presidentti Niinistön ohjelmassa New Yorkissa oli lisäksi tuttuun tapaan paljon kahdenvälisiä keskusteluja kollegojen kanssa. Yleiskokouskeskustelujen lomassa presidentti Niinistö tapasi muun muassa YK:n pääsihteerin, Kazakstanin, Kirgisian, Etelä-Afrikan ja Namibian presidentit sekä Vietnamin pääministerin.

Presidenttiparin yhteisen ohjelman lisäksi Jenni Haukio osallistui muun muassa tiistaina 19. syyskuuta YK:n yleiskokouksen sivutapahtumaan, jossa aiheena olivat Ukrainan lapset sodassa. Tapahtumaa isännöivät Viron presidentti Alar Karis ja Ukrainan presidentin puoliso Olena Zelenska. Keskiviikkona 20. syyskuuta Haukio osallistui Yhdysvaltain presidentin puoliso Jill Bidenin järjestämälle vastaanotolle ja puhui pohjoismaista kirjallisuutta käsittelevässä keskustelutilaisuudessa Islannin presidentin puolison Eliza Reidin ja kirjailija Neil Gaimanin kanssa. Keskustelutilaisuuden järjestivät New York Public Library sekä Suomen ja Islannin New Yorkin pääkonsulaatit.

Presidentin johtamaan Suomen yleiskokousvaltuuskuntaan kuuluivat myös ulkoministeri Elina Valtonen sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio.