Presidentti Niinistö YK:ssa: On näytettävä, että me välitämme

Presidentti Sauli Niinistö puhui YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa 29. syyskuuta. UN Photo/Cia Pak

Presidentti Sauli Niinistö puhui YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa 29. syyskuuta. UN Photo/Cia Pak

”Kansainvälisen yhteisön on nyt näytettävä, että me välitämme. Erityisesti YK:n turvallisuusneuvoston ja meidän on keskitettävä kaikki voimat, jotta Syyrian kriisiin löydetään poliittinen ratkaisu”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa 29. syyskuuta.

Syyriassa, Irakissa ja osissa Pohjois-Afrikkaa on käynnissä erittäin vaarallinen kriisi, presidentti Niinistö sanoi. ”Humanitäärinen katastrofi, jota tällä hetkellä todistamme, on suurempi kuin kertaakaan sitten toisen maailmansodan päättymisen. ISIL ja sen harjoittama kauhistuttava terrori on suoraa seurausta Syyrian ja Irakin konfliktista, joka uhkaa rauhaa ja vakautta niin Lähi-idässä, Afrikassa kuin Euroopassakin.”

Suomi liittyi 60 vuotta sitten niiden maiden joukkoon, jotka kantavat oman vastuunsa ja jotka välittävät, presidentti sanoi puheessaan. YK:n yleiskokous kunnioitti säveltäjä Jean Sibeliusta vuonna 1957 hänen kuolemansa yhteydessä hetken hiljaisuudella. ”Kokouksen puheenjohtaja Leslie Munro kuvaili kuinka Sibelius kuului koko maailmalle. Saimme myös kokea mitä vastuun kantaminen tarkoittaa, kun osallistuimme Suezilla ensimmäiseen rauhanturvaoperaatioon.”

Suomi kantaa vastuunsa

”Tämänhetkinen pakolaistilanne Lähi-idässä, osissa Afrikkaa ja Välimeren alueella on kaikkien kannalta kestämätön”, presidentti Niinistö sanoi. Pakolaiskriisi aiheuttaa Euroopassa vakavaa poliittista jännitystä, vaikka raskaimman taakan kantavat  kriisialueiden naapurivaltiot. ”Myös Suomeen saapuu suhteutettuna hyvin suuri määrä turvapaikanhakijoita. Auttamatta jättäminen ei ole meille vaihtoehto. Meidän on kuitenkin löydettävä tehokkaampia ja kestävämpiä keinoja auttaa hädänalaisia.”

Puheessaan presidentti Niinistö korosti, että ratkaisemattomia konflikteja on muuallakin. ”YK:n rauhanturvaoperaatiot ovat keskiössä järjestön pyrkiessä edistämään kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta”, hän sanoi. ”YK:n rauhanoperaatioiden suunnittelun ja toteutuksen on aina perustuttava poliittisiin ratkaisuihin. Tämä pitää sisällään myös sen, että YK:n konfliktienehkäisy- ja rauhanvälityskapasiteettia on vahvistettava ja rahoitettava riittävästi.”

”Jäsenyytemme aikana YK:n rauhanturvaoperaatioissa on palvellut 50 000 suomalaista miestä ja naista. Rauhanturvaoperaatioissa väkilukuun suhteutettuna Suomi on Euroopan maista sijalla kaksi. Vahvistamme edelleen panostamme. Me kannamme vastuumme.”

Presidentti Niinistön mukaan kestävän kehityksen huippukokouksessa hyväksytty Agenda 2030 -ohjelma osoittaa, että olemme oikealla tiellä. ”Ensimmäistä kertaa meillä on todellinen kestävän kehityksen ohjelma, joka sitoo kaikkia jäsenmaita.”

”Nyt meidän tehtävämme on panna tämä kunnianhimoinen ohjelma täytäntöön. Kannustan YK:ta osoittamaan jälleen kykynsä kansakuntien yhdistäjänä. On tärkeää saada kaikki mukaan sitoutumaan ohjelman toteuttamiseen. Yksityinen sektori ja kansalaisyhteiskunta ovat avainasemassa ohjelman eteenpäinviemisessä yhdessä hallitusten kanssa. Tässä työssä myös kaikilla yksittäisillä ihmisillä on oma roolinsa.”

Kuvia

 Presidentti Niinistö ja Saksan liittokansleri Angela Merkel keskustelevat ennen kokousta. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia  Presidentti Niinistö ja Afganistanin pääministeri Abdullah Abdullah YK:n kokoussalissa New Yorkissa 25.9.2015. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia  Presidentti Niinistö puhui YK:n kestävän kehityksen huippukokouksen avajaisistunnossa 25. syyskuuta. Kuva: UN Photo / Mark Garten
 Presidentti Niinistö keskusteli Kansainvälisen Olympiakomitean puheenjohtajan Thomas Bachin kanssa YK:n kestävän kehityksen huippukokouksen yhteydessä. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia  Presidentti Niinistö puolisoineen tervehti Ruotsin kuningatar Silviaa ja pääministeri Stefan Löfveniä YK:n kestävän kehityksen huippukokouksen yhteydessä järjestetyllä vastaanotolla. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia.  Presidentti Niinistö ja YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Mogens Lykketoft vastaanotolla. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia
Presidentti Niinistö puhui Kiinan presidentin Xi Jinpingin ja YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin isännöimässä tasa-arvotapahtumassa YK:ssa 27. syyskuuta. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi YK:n pääsihteerin Ban Ki-Moonin New Yorkissa sunnuntaina 27. syyskuuta. Presidentti ja pääsihteeri keskustelivat Lähi-idän ja erityisesti Syyrian tilanteesta sekä pakolaiskriisistä. Kuva: UN Photo/Evan Schneider Presidentti Niinistö sekä maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen osallistuivat YK:n kestävän kehityksen huippukokouksen teemaistuntoon, joka käsitteli ilmastonmuutosta ja maapallon suojelua. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia.
 Suomen delegaatio valmiina YK:n yleiskokouksen alkuun. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia.  Presidentti Niinistö ja Sveitsin ulkoministeri Didier Burkhalter. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia.  Presidentti Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kokoussalissa. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia.
Tasavallan presidentin puoliso, Suomen Unicefin suojelija Jenni Haukio tapasi YK-viikolla YK:n lastenjärjestön Unicefin apulaispääjohtajan Yoka Brandtin. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia   Norjan ulkoministeri Børge Brende ja presidentti Sauli Niinistö keskustelevat YK:n päämajan pihalla. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia  Tasavallan presidentti puhui YK:n yleiskokouksen 70. yleiskeskustelussa New Yorkissa 29. syyskuuta 2015. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia
 Presidentti Niinistö ja Uuden-Seelannin pääministeri John Key keskustelevat YK:n pääsihteeri Ba Ki-moonin tarjoamalla lounaalla maanantaina 28. syyskuuta. UN Photo/Kim Haughton  Alankomaiden kuningas Willem-Alexander (vas.), Ukrainan presidentti Petro Poroshenko (kesk.) ja presidentti Sauli Niinistö keskustelevat YK:n pääsihteeri Ba Ki-moonin tarjoamalla lounaalla maanantaina 28. syyskuuta. UN Photo/Mark Garten Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja puoliso Michelle Obama tervehtivät tasavallan presidentti Sauli Niinistöä ja puoliso Jenni Haukiota YK:n yleiskokouksen vastaanotolla 28. syyskuuta 2015. Kuva: The White House / Lawrence Jackson