Presidentti Niinistö yrittäjille: ”Ilman yritteliäisyyttä ei ole tulevaisuutta”

Presidentti Niinistö puhui Yrittäjien 20-vuotisjuhlassa. Puheen jälkeen	Pikkuyrittäjät (vas.) haastattelivat presidenttiä. Kuva: Olli Huhtala

Presidentti Niinistö puhui Yrittäjien 20-vuotisjuhlassa. Puheen jälkeen Pikkuyrittäjät (vas.) haastattelivat presidenttiä. Kuva: Olli Huhtala

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti juhlapuheen Suomen Yrittäjien 20-vuotisjuhlassa 5. syyskuuta 2016. Finlandia-talossa pidetyssä tilaisuudessa presidentti korosti yrittäjän ottaman riskin merkitystä: ”Se että joutuu laittamaan kaiken peliin, se on jotain aivan muuta kuin tämän päivän optiosopijat. He saattavat menettää vain tulevan voiton, mutta mitään muuta he eivät peliin joudu panemaan”, presidentti Niinistö sanoi ja totesi yrittämisen vaativan vahvaa luonnetta ja luovuutta. 

Suomi on positiivisia asioita mittaavissa tutkimuksissa kymmenen kärjessä lähes kaikissa: vakaudessa, luovuudessa, onnellisuudessa, maineessa.  Presidentti muistutti, etteivät sijoitukset tule ilmaiseksi ja pohti mitä tapahtuisi, jos Suomi olisikin yhteiskunnallisesti epävakaa, kansa eheän sijasta hajaantunut ja korruptio rehottaisi. Suomi ei olisikaan enää houkutteleva paikka yrittää. ”Kaikki maat, jotka asteikoissa sijoittuvat kärkikymmenikköön, niissä tuppaa olemaan normaalia korkeampi veroaste. Hyvä maksaa siis myös tässä tapauksessa. Silti en tarkoita ollenkaan, että julkisten menojen täytyisi olla liki 60 % verrattuna BKT:hen tai että eläisimme jatkuvasti loputtoman velanoton varassa.” 

Presidentti Niinistön mielestä Suomessa ollaan tällä hetkellä tilanteessa, jossa potentiaali ja mahdollisuudet eivät realisoidu. Siitäkin syystä riskiä kantavat yrittäjät ansaitsevat muiden arvostuksen: ”Yrittäjän menestys on yhteinen etu ja riskinsä ottanut on aina voittonsa ansainnut. Toisaalta epäonnistuminen on yhteinen tappiomme ja meidän on kannustettava epäonnistujaa onnistumaan seuraavalla kerralla. Ilman yritteliäisyyttä ei ole tulevaisuutta”, presidentti kiitti.