Presidenttipari isännöi itsenäisyyspäivän juhlatilaisuuden sotiemme veteraaneille ja lotille Presidentinlinnassa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio isännöivät Suomen itsenäisyyden kunniaksi järjestettävän kahvitilaisuuden sotiemme veteraaneille ja lotille torstaina 1.12.2022 Presidentinlinnassa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio isännöivät Suomen itsenäisyyden kunniaksi järjestettävän kahvitilaisuuden sotiemme veteraaneille ja lotille torstaina 1.12.2022 Presidentinlinnassa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio isännöivät Suomen itsenäisyyden kunniaksi järjestetyn juhlatilaisuuden sotiemme veteraaneille ja lotille torstaina 1. joulukuuta 2022 Presidentinlinnassa.

Tilaisuus käynnistyi juhlavasti Jääkärimarssilla Kaartin soittokunnan esittämänä. Omassa puheenvuorossaan presidentti Niinistö korosti veteraanien ja lottien arvokasta perintöä. ”On kunnia saada kanssanne juhlistaa Suomen itsenäisyyttä. Itsenäisyyttämme, joka meillä on teidän ansiostanne. Haluan kertoa, että me muistamme, me kunnioitamme ja me kiitämme.”

Presidentti totesi sodan olevan aina julmaa ja jättävän jälkeensä syviä haavoja. Siitä huolimatta veteraanit ja lotat kykenivät jatkamaan elämäänsä ja rakentamaan yhteiskuntaa uudelleen. ”Varmasti aika moni teistäkin on pysähtynyt joskus ajatelmaan, että ”miten minä siitä kaikesta selvisin”. Ja vastaus taitaa olla, että itsellekin hämmästykseksi löysin itsestäni kykyjä kestää, sietää vastoinkäymisiä. Ylittää ne rajat, jotka aikaisemmin tuntuivat aivan mahdottomilta. Se on hyvä oppi meille kaikille, että ihminen löytää itsestään tiukassa tilanteessa uusia ominaisuuksia kestää, sietää ja mennä eteenpäin.”

Presidentti myös muistutti, että tänä päivänä ukrainalaiset ovat tilanteessa, jossa he ovat osaltaan joutuneet löytämään kykyjä puolustautua ja ylittää ne mahdottomilta tuntuvat rajat. Ja sodan aallot tuntuvat presidentin mukaan myös Suomessa, vaikka turvallisuusasemamme on hyvin vakaa. ”Huolta on energiasta, sen hinnasta, jopa saatavuudesta ja muutoinkin elämän kustannusten kasvamisesta. Ne ovat hyvin pieniä vaikeuksia verrattuna kaikkeen siihen, mitä olette kokeneet, mutta uusia vaikeita kokemuksia monille sukupolville. Silloin tuo teiltä periytyvä oppi siitä, että ihminen löytää itsestään ominaisuuksia tiukan paikan tullen, se kyllä pelastaa ja auttaa eteenpäin.”

Veteraanisukupolvi loi tulevaisuudenuskoa

Kenraali Jaakko Valtanen esitti puheessaan kiitokset erillisen juhlatilaisuuden järjestämisestä. ”Haluan kiittää teitä molempia kaikkien tähän maamme itsenäisyytemme kunniaksi järjestettyyn kahvitilaisuuteen kutsuttujen osalta. Erityisesti kiitämme siitä, että olette näin hienolla tavalla ottaneet huomioon ikääntyneen ja jo kovin vähäiseksi kutistuneen veteraanijoukon, sanoisinko kävelyketteryyden heikkenemisen.”

Kenraali Valtanen totesi, että veteraanien saavutuksilla Suomen itsenäisyys säilyi, mutta että he saivat aikaan myös paljon muuta korvaamattoman arvokasta. ”Muun muassa laillisen position mahdollistamat mielipiteiden ilmaisunvapaus, uskontojemme vapaa harjoittaminen, yksityinen yrittelijäisyys sekä yleiseen asevelvollisuuteen perustuvat omat asevoimamme.”

Vaikka Valtasen mukaan veteraanien ja lottien kansallista omanarvontuntoa koeteltiin kovasti, usko tulevaisuuteen säilyi. Samalla kyettiin säilyttämään lähes sadantuhannen pysyvästi vammautuneen sotainvalidin omanarvontunto ja kansalaiskuntoisuus. ”Maamme itsenäisyyden säilyminen oli niin suuri saavutus, että sitä kyllä kannattaa jälkikäteenkin näinkin juhlallisesti muistaa.”

Juhlatilaisuuteen oli kutsuttu 14 sotaveteraania ja 5 lottaa. Lisäksi siihen osallistui heidän puolisoitaan, saattajia, kaatuneiden omaisia sekä veteraanijärjestöjen edustajia. Tilaisuudessa esiintyi lisäksi Total Cello Ensemble, joka päätti tilaisuuden juhlavasti Jean Sibeliuksen Finlandiaan.