Presidenttipari kiitti itsenäisyyspäivänä terveydenhuoltohenkilöstöä ja arjen sankareita: ”Kaikki me palvelemme toinen toisiamme tässä elämässä”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio osoittivat kiitoksensa koronaviruspandemian aikana ansioituneille henkilöille sekä veteraaneille ja lotille Ylen suorassa itsenäisyyspäivän TV-lähetyksessä Presidentinlinnasta 6. joulukuuta 2021.

Presidenttiparin itsenäisyyspäivä alkoi maanantaina sankarivainajien muistoa kunnioittaen seppeleenlaskulla Sankariristille Hietaniemen hautausmaalla. Hietaniemestä presidenttipari siirtyi Helsingin tuomiokirkkoon, jossa he kävivät sytyttämässä Suomen itsenäisyyden kynttilät.

Itsenäisyyspäivän iltana presidentti Niinistö ja Jenni Haukio antoivat erikoishaastattelun Ylen Presidentinlinnasta lähettämään suoraan itsenäisyyspäivän TV-lähetykseen. Lähetyksessä otettiin yhteyttä muun muassa sairaanhoitajiin, jotka kertoivat arjestaan koronapandemian aikana. Lisäksi lähetyksessä kuultiin koronapandemian arjen sankareiden ajatuksia omasta työstä ja sen merkityksestä yhteiskunnassa.

Presidenttipari oli ohjelman aikana etäyhteydessä sairaanhoitajiin Linnan Valtiosalista. Keskustelussa olivat mukana sairaanhoitaja Malin Solstrand, osastonhoitaja Eeva-Liisa Ihander ja sairaanhoitaja Ilmari Jaatinen. Kuvakaappaus Ylen lähetyksestä.

”Minusta tuntuu, että nyt pandemian aikana olemme oppineet arvostamaan monia ihmisiä, jotka tekevät joka päiväistä työtään. Ehkä on aikaisemmin ollut vähän niin, ettemme ole huomanneetkaan kuinka välttämättömiä ovat siivoaminen, liikenne, työ kaupan kassalla. Kaikki me palvelemme tietyllä tavalla toisiamme tässä elämässä. Se on antia”, presidentti Niinistö totesi illan lähetyksessä.

Vuoden opettajaksi valittu Minna Vuori, ­linja-autonkuljettaja Frank Ahrenberg ja vuoden puhtausalan esihenkilö Minna Junni kertoivat presidenttiparille omasta työstään koronapandemian aikana. Kuvakaappaus Ylen lähetyksestä.

Illan aikana lähetykseen koskettavat terveisensä toivat myös sotaveteraani Unto Hakuli ja lotta Helka Visuri. ”Minä ajattelin pää kylmänä ja sydän lämpimänä”, Visuri kertoi mietteistään sodan aikana.

Sotaveteraani Unto Hakuli ja lotta Helka Visuri lähettivät terveisiä kaikille
Ylen itsenäisyyspäivän lähetystä seuraaville: ”Elämä on elämisen arvoista joka tapauksessa”. Kuvakaappaus Ylen lähetyksestä

Tunnelmaa itsenäisyyspäivän iltaan toivat Nina Tapio ja Kai Hyttinen, Kaija Koo sekä Elastinen, jotka esiintyivät Presidentinlinnassa Kaartin Combon säestyksellä.

Illan päätteeksi presidenttiparilta kysyttiin vielä, mitkä kiitokset he haluaisivat lähettää kaikille 5,5 miljoonalle suomalaiselle arjen sankarille. ”Kiitos, että olette lähellä toisianne ja tuette toinen toisianne. Ja että me aina myöskin huomaamme ne, jotka ehkä ovat yksin. Yksinäisyyshän tänä aikana on valitettavasti lisääntynyt. Joulun lähestyessä toivoisin, että tarkkailisimme toisiamme sillä silmällä, ettei kukaan tahtomattaan jää yksin”, Jenni Haukio sanoi.

Kuvagalleria

Video

Tasavallan presidentin tervehdys ulkosuomalaisille 6.12.2021