Presidenttipari korosti tasa-arvon merkitystä vierailulla Pohjois-Savossa 

Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia

Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili yhdessä puolisonsa Jenni Haukion kanssa Kuopiossa Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä 19. maaliskuuta 2017. Pohjois-Savon maakuntamatka alkoi Kuopion musiikkitalolta tasa-arvoa juhlistaneesta Naisen ääni -konsertista.

Avauspuheenvuorossaan rouva Haukio siteerasi Minna Canthia: ”Ensimmäinen ehto naisen edistymiselle on persoonallinen ja henkinen vapaus. Siihen perustuu kaikki muu”, hän sanoi ja totesi näiden sanojen olevan yhtä totta vielä nykynaisellekin. Rouva Haukio, joka suojelee vuoden 2019 Minna Canthin syntymän 175-vuotisjuhlavuotta, painotti tervehdyksessään tasa-arvon merkitystä Suomen menestyksessä. ”Sukupuolten välinen tasa-arvo on osa itseymmärrystämme. Se on erottamaton suomalainen perusarvo, yhteiskuntamme suuri vahvuus niin sisäisesti kuin myös osana maailmalle välittyvää Suomi-kuvaa.” Rouva Haukio muistutti, että tasa-arvon ajatus sisältyy myös Suomi 100 -juhlavuoden ”Yhdessä”-tunnukseen.

Jokaisella mahdollisuus vaikuttaa

Presidentti Niinistö jatkoi tasa-arvosta puheessaan Kuopion torilla, jonne oli saapunut tuhansia ihmisiä presidenttiparia tapaamaan. Presidentti muistutti Suomen olevan maailman kärkeä tasa-arvossa sekä tyttöjen ja naisten asemassa. ”Kyllä se tosiasia on, että naiset ovat rakentaneet tästä maasta maailman parasta”.

Presidentti Niinistö otti esiin myös vastuun ottamisen syrjäytymisen ja kiusaamisen vähentämiseksi. ”Ajatelkaa minkälainen mahdollisuus meillä jokaisella on vaikuttaa siihen, että meidän ympärillä voidaan paremmin. Kannustan vastuun ottamiseen myös itsekkäistä syistä. Siitä tulee myös hyvä olo, kun auttaa jotain”, presidentti totesi.

Presidentin käynnistämästä #kannustusryhmä-hankkeesta puhuttiin myös kaupungin ja maakunnan johdon tapaamisessa musiikkitalolla. Kaupunginjohtaja Petteri Paronen totesi hankkeen olevan tärkeä myös Kuopiolle. Tapaamisessa keskusteltiin myös mm. alueen taloudesta ja tulevaisuuden näkymistä sekä kansainvälisistä yhteyksistä ja turismin kehittämisestä.

Luontoretki museolla ja tutustuminen Pelastusopiston toimintaan

Päivään sisältyi myös vierailu Kuopion museossa, jossa presidenttiparia isännöi Kuopion Luonnon Ystävien yhdistys. Yhdistyksen jäsenet esittelivät presidentti Niinistölle ja rouva Haukiolle mm. ”Maaseudun tulevaisuus” -valokuvanäyttelyä. Kuvat todistivat, miten maaseutu ja maatalous ovat Suomen itsenäisyyden vuosikymmeninä muuttuneet. Lisäksi presidenttipari kiersi museossa luontoretken hengessä. Tutuiksi tulivat niin museon sudet, hirvet, vesilinnut kuin vaikuttava mammuttikin.

Päivä päättyi tutustumisella Pelastusopiston ja Kriisinhallintakeskuksen toimintaan. Presidenttipari sai perehdytyksen opiston toimintaan simulaatioharjoituksen kautta. Hätäkeskusopiskelija Emmi Nousiainen vastasi hätäpuheluun ja lähetti apua tulipalopaikalle. Päällystöopiskelijat hoitivat avatar-hahmojensa avulla niin palon sammutuksen, uhrin pelastamisen kuin pelastustoiminnan johtamisen.

Kriisinhallintakeskuksen työtä esitteli keskuksen johtaja Juho Särkilä. Suomi on siviilikriisinhallinnan suurvalta. Tällä hetkellä kriisinhallinnalla on erityinen merkitys Irakissa, Somaliassa ja Afganistanissa, joista on tullut suuria määriä turvapaikanhakijoita Suomeen.

Kotiinviemisinä presidentti Niinistö sai muun muassa nimikirjaimin ”SN” somistetun palomiehen kypärän. Lennukaan ei jäänyt ilman tuliaisia, sillä Kuopion Luonnon Ystävät ry muisti presidenttiparin koiraa pehmoliito-oravalla.

Kuvia

Naisen ääni -konsertin avauspuheenvuorossaan rouva Haukio siteerasi Minna Canthia. 'Ensimmäinen ehto naisen edistymiselle on persoonallinen ja henkinen vapaus. Siihen perustuu kaikki muu', hän sanoi ja totesi näiden sanojen olevan yhtä totta vielä nykynaisellekin. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia Naisen ääni -konsertissa esiintyi mm. Äidin ääni -kuoro, jota johti Riikka Tuura. Kuva: Vicente Serra/Kuopion kaupunki Kuopion torille oli presidenttiparia tapaamaan runsaasti ihmisiä. Presidentti Niinistö muistutti Suomen olevan maailman kärkeä tasa-arvossa sekä tyttöjen ja naisten asemassa. 'Kyllä se tosiasia on, että naiset ovat rakentaneet tästä maasta maailman parasta'. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia
Kansalaistapaamissa Kuopion torilla. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia Iloisia kasvoja Kuopion torilla. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia Vierailu Kuopion museossa isännöi Kuopion Luonnon Ystävien yhdistys. Presidenttipari tutustui 'Maaseudun tulevaisuus' -valokuvanäyttelyyn ja tutuiksi tulivat myös museon sudet, hirvet, vesilinnut kuin vaikuttava mammuttikin. Kuva: Vicente Serra/Kuopion kaupunki
Päivä päättyi tutustumisella Pelastusopiston ja Kriisinhallintakeskuksen toimintaan. Simulaatioharjoituksessa hätäkeskusopiskelija Emmi Nousiainen vastasi hätäpuheluun ja lähetti apua tulipalopaikalle. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia Kotiinviemisinä presidentti Niinistö sai Pelastusopistolta nimikirjaimin 'SN' somistetun palomiehen kypärän. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia