Presidenttipari osallistui Ahvenanmaan itsehallinnon 100-vuotisjuhliin

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio vierailivat Ahvenanmaalla ja osallistuivat Ahvenanmaan itsehallinnon 100-vuotisjuhliin torstaina 9. kesäkuuta 2022.

Päivän ohjelmaan kuului muun muassa vierailut Bomarsundin linnoituksen raunioilla ja Kastelholman linnassa, tilaisuus Ahvenanmaan itsehallinnosta ja asemasta demilitarisoituna alueena. Presidentti Niinistö puhui Julius Sundblomin patsaalla Maarianhaminan keskustassa järjestetyssä juhlatilaisuudessa. Sundblom oli ensimmäinen Ahvenanmaan maakuntapäivien puhemies.

Puheessaan presidentti korosti ahvenanmaalaisten ja mannersuomalaisten yhteyttä. Esiin nousi myös Euroopan kiristynyt turvallisuustilanne. Niinistön mukaan ahvenanmaalaisilla ei ole syytä huoleen asemastaan.

”Ahvenanmaalla on vakiintunut, kansainvälisillä sopimuksilla vahvistettu kansainvälisoikeudellinen aseman demilitarisoituna ja neutralisoituna alueena, eikä sitä ole kyseenalaistettu.”

Ahvenanmaan itsehallinnon 100-vuotisjuhliin osallistuivat presidenttiparin lisäksi Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia, pohjoismaiden parlamenttien puhemiehet sekä Suomen hallituksen edustajia.