Presidenttipari vastaanotti perinteiset joulutervehdykset

Metsäylioppilaat toivat Mäntyniemeen joulukuusen. Ylioppilaat ovat harjoittaneet kuusivälitystä pääkaupunkiseudulla jo vuodesta 1909 lähtien. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Metsäylioppilaat toivat Mäntyniemeen joulukuusen. Ylioppilaat ovat harjoittaneet kuusivälitystä pääkaupunkiseudulla jo vuodesta 1909 lähtien. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio vastaanottivat perinteiset joulutervehdykset keskiviikkona 14. joulukuuta 2022. Tervehdykset on annettu viimeiset kaksi vuotta etäyhteyksien välityksellä, mutta nyt tervehdysten tuojat saapuivat jälleen paikan päälle Mäntyniemeen.

Ensimmäisenä tervehdyksensä presidenttiparille toivat metsäylioppilaat, jotka ovat harjoittaneet kuusivälitystä pääkaupunkiseudulla jo vuodesta 1909 lähtien. Tänä vuonna Metsäylioppilaiden Kuusikaupan ydinporukka koostuu seitsemästä vuonna 2020 opintonsa aloittaneesta metsätieteiden opiskelijasta.

Kuusen luovutuksen jälkeen poikakuoro Cantores Minores lauloi Mäntyniemen suuressa salissa presidenttiparille. Kuoroa johti Hannu Norjanen. Presidenttipari toimii 70-vuotisjuhlavuottaan viettävän kuoron suojelijana.

Tilaisuudessa pitämässään tervehdyksessä presidentti Niinistö totesi, että tänä vuonna joulutervehdykset vastaanotetaan hyvin toisenlaisissa tunnelmissa kuin viimeksi. Maailma on presidentin mukaan hyvin levoton ja sota Ukrainassa painaa kaikkien mieltä. Lisäksi koronavirus haastaa edelleen suomalaisia.

”On kuitenkin aina syytä pitää toivoa yllä ja ainakin minä uskon, että vaikeudet, nekin voitetaan. Käy vähän niin kuin näiden kelien kanssa: myrsky eilen, auringonpaistetta tänään.”

Paikalla tilaisuudessa oli myös raaseporilainen Lucia-neito Wilma Grönqvist, joka kuoroineen toi joulumieltä Mäntyniemeen. Lucia-neito vierailee perinteisesti joulukuussa ja tammikuussa lukuisissa eri sairaaloissa ja vanhainkodeissa tuoden valoa ja voimaa.

Musiikin jälkeen Suomen Kukkakauppiasliiton Helsingin piiri luovutti kukkatervehdyksensä. Suomen Kukkakauppiasliitto on kukkakauppiaiden ja floristisen alan koulutuksen tai tutkinnon suorittaneiden valtakunnallinen toimialajärjestö.

Eläin- ja luonnonsuojelujärjestöt luovuttivat presidenttiparille kasviskorin, joka sisälsi kotimaisten tuottajien ja tekijöiden täysin vegaanisia tuotteita. Korista löytyi muun muassa luomuvihanneksia, omenahilloa, viherherukkamehua ja maa-artisokkasipsejä.

Maataloustuottajien Vehmaan yhdistys toimitti joulukinkun, joka on varsinaissuomalaiselta tilalta.

Korppoolaiset luovuttivat presidenttiparille jouluhauen, jonka on tänä vuonna kalastanut luotsikutterikuljettaja Tore Johansson. Korppoolaiset luovuttivat ensimmäisen jouluhauen kuninkaalle jo 1700-luvulla. Perinteeseen palattiin 200 vuoden tauon jälkeen presidentti Koiviston aikana.

Viimeisenä toi Karjalan liitto presidenttiparille karjalanpiirakoita, jotka oli leivottu juuri ennen vastaanottoa.