Presidenttipari vastaanotti perinteiset vapputervehdykset virtuaalisesti

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio vastaanottivat perinteisiä vapputervehdyksiä vapunpäivänä 1. toukokuuta 2020. Virtuaalivapun hengen mukaisesti ja kokoontumisrajoituksia noudattaen myös vapputervehdysten luovutus järjestettiin tänä vuonna iloisena virtuaalitapahtumana, johon presidenttipari osallistui Mäntyniemestä.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Jussi Nuortimo pohti tervehdyssanoissaan koronaviruksen lyhyt- ja pitkäaikaisia vaikutuksia elämään, tulevaisuuteen ja unelmiimme.

”Se maailma, mihin joskus eristäytymisestä palaamme tulee kuitenkin olemaan eri maailma kuin se minkä jätimme taaksemme. Ja hyvä niin! Virus on vienyt meiltä, suomalaisina, eurooppalaisina ja ihmisinä paljon – työmme, turvallisuuden ja toisemme. Juuri siksi meidän täytyy uskaltaa unelmoida paremmasta maailmasta, kuin siitä mikä jäi taaksemme. Sellaisesta jossa maapallo ei pala, eikä kukaan ole yksin,” Nuortimo sanoi.

Presidentti Niinistö otti esille vastauksessaan sopeutumiskyvyn koronavirustilanteessa: ”Ilmaisunne yhteisen tahdon voima kertoo hyvin paljon siitä, mitä nyt olemme kokemassa ja siitä, miten tästä koettelemuksesta selviämme. Mutta on myöskin sellaista yksilön voimaa. Luulen, että aika moni meistä on löytänyt itsestämme myös uusia ulottuvuuksia. Vähän siihen tapaan, että ahaa tähänkin minä pystyn.”

Presidentti Niinistö totesi, että koronavirus ei kohtele kaikkia tasapuolisesti. Monella on valtava huoli muun muassa omasta ja lähimmäistensä terveydestä, toimeentulosta ja työstä. ”Moni varmasti jakaa sen tunteen, että kun tämä on ohi, meidän on kyettävä yhdessä tuota taakkaa jakamaan. Sekin on yhteisen tahdon asia”, presidentti sanoi.

Presidentti Niinistö kertoi ymmärtävänsä opiskelijoiden turhautumista menetetystä ajasta, joka etenkin nuorille tuntuu usein paljon pidemmältä. Paikallaan pysyminen vaatii kärsivällisyyttä. Presidentin mukaan olemme kuitenkin selvinneet hyvin. ”Ja tämä kaikki, tämän me voitamme, se on varmaa. Ja siinä teidän mainitsemamme yhteisen tahdon voima ja yksilön venymiskyky löytää itsestään uutta, ne ovat ratkaisevia.”

Ylioppilaskunnan Laulajien perinteinen laulutervehdys saatiin tänä vuonna kvartetin esittämänä, kun he kajauttivat ilmoille Erik Lindströmin säveltämän ja Vuokko Lindströmin sanoittaman laulun Ranskalaiset korot. Esitys oli vaikuttava myös videon välityksellä.

Perinteisen Folkhälsanin vappukukan presidenttipari vastaanotti myös virtuaalisesti. Vappukukan olivat askarrelleet 9-vuotias Emeline Aganimov ja 12-vuotias Amelie Aganimov. Folkhälsanin johtaja Viveca Hagmark kertoi videopuhelussa, että perinteistä vappukukkakeräystä ei järjestetä koronavirustilanteen vuoksi tänä keväänä. Sen sijaan vappukukkia askarrellaan nyt kotona ja kuvia askarteluista jaetaan virtuaalisesti. Paikallisjärjestöjen lasten ja nuorten terveyttä edistävää toimintaa voi tukea pankkisiirroilla.

”Kaikesta huolimatta iloista vappua. Näemme luonnon heräävän ja nautitaan nyt ainakin siitä”, presidentti Niinistö toivotti.

Video